Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Китай инвестира агресивно в „Литиевия триъгълник“ заради електрификацията

Китайските инвеститори се тълпят около нови проекти в Аржентина, който могат да осигурят над 60 000 тона литий годишно

Китай инвестира агресивно в „Литиевия триъгълник“ заради електрификацията

Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Китайски компании са инвестирали над 1 млрд. долара за права върху три литиеви мини в Аржентина на фона на продължаващата глобална надпревара за осигуряване на доставки на „бяло злато“, което е от решаващо значение за голяма част от производството на батерии за електрически превозни средства, пише Nikkei Asia Review.

Аржентина, която се нарежда след Чили и Австралия в производството на литий, реформира своето законодателство, намалява данъците и подобрява инфраструктурата с оглед увеличаване приходите от износ.

Това привлича вниманието на редица компании извън сектора за добив на литий, включително китайската държавна златодобивна компания Zijin Mining Group и водещия за азиатската страна производител на батерии за електромобили Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL).

В неделя (10 октомври) Zijin заяви, че е подписала споразумение за закупуване на листнатата на борсата в Торонто Neo Lithium за 960 млн. канадски долара (770 млн. долара). 

Още по темата

Основният актив на Neo е проектът за добив на литий Tlar Quebradas (3Q), намиращ се в провинция Катамарка, област от Северозападна Аржентина, включена в "Литиевия триъгълник", който също обхваща части от Боливия и Чили.

CATL, която притежава 8-процентен дял в Neo, заяви на 29 септември, че ще купи Millennial Lithium, друга компания за добив с акции, търгувани в Торонто, фокусирана върху Аржентина, за 737 млн. канадски долара. Основният актив на Millennial е проектът Pastos Grandes в аржентинската провинция Салта.

Китайската Ganfeng Lithium, която през юли заяви, че ще придобие Millennial за 353 млн. щатски долара, на 21 септември постигна споразумение за увеличаване на дела си в проекта Mariana в Салта до 100%, като изкупи останалите 8,6%, притежавани от International Lithium за 16,8 млн. щатски долара.

Цената на литиевия карбонат в Китай скочиха с над 230 % от началото на тази година, достигайки рекордно високо ниво по-рано през октомври, според изчисления на инвестиционната банка Jefferies.

Засилващото се търсене на електромобили по света стимулира и цената на лития. Само в Китай продажбите на електрически превозни средства нарастват повече от три пъти през 2020 г., като от началото на тази година към 30 септември 2021 г. са продадени 2,16 млн. електромобила в страната.

Уилям Ли, изпълнителен директор на китайския производител на електромобили Nio, прогнозира, че този сегмент ще представлява една пета от общите продажби на автомобили през следващата година, което е с 6% повече спрямо миналата година.

Този скок в търсенето предизвика интерес към находищата в „Литиевия триъгълник“.

Трите южноамерикански държави, попадащи в района, общо представляват почти 60% от световните запаси на литий, според данните на Геоложката служба на САЩ, но чилийските мини са вече добре развити, а Боливия отдавна се бори с политическа нестабилност.

Според Райън Берг, анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания, Аржентина предоставя голяма възможност за разширяване на литиевата индустрия, докато правителството на страната търси възможности за ускоряване на нейното икономическо възстановяване.

Председателят на Zijin Чен Дзинхъ отбеляза интереса на своята компания да инвестира в добива на литий в Аржентина. „Проектът на Neo Lithium 3Q е един от най-големите и най-висококачествени проекти по рода си в света“, изтъква той.

Проектът все още се намира в начален етап на развитие, като се очаква от него да се добиват 20 000 тона литиев карбонат годишно в продължение на 35  години.

Zijin се стреми да приключи сделката през първата половина на 2022 г. като в момента изчаква одобрение от аржентинските регулатори. Анализаторите не виждат сериозни пречки по пътя, като Денис Ип от Daiwa отбелязва, че Аржентина е „относително прокитайска страна“.

Според проучване добивът от Pastos Grandes на Millennial Lithium може да достигне 24 000 тона годишно в продължение на 40 години. 

Още по темата

Междувременно първата фаза на проекта Mariana ще осигури годишно производство на 20 000 тона литиев хлорид.

За разлика от CATL и Zijin, Ganfeng вече разполага множество литиеви активи по целия свят. В края на август компанията сключи сделка за закупуване на листнатата на борсата в Лондон Bacanora Lithium срещу 284,8 млн. паунда (387 млн. долара). Основният актив на Bacanora е мексиканско находище, което се очаква да осигури продукцията на 20 000 тона литиев карбонат годишно.

Ganfeng също разполага с мини в Китай и Австралия, както и проекта за добив на литий Cauchari-Olaroz в Аржентина.

Най-големият китайски конкурент на Ganfeng, Tianqi Lithium, стана вторият по големина акционер в SQM, най-големият производител на литий в Чили, в сделка за 4,1 млрд. долара през 2018 г.

Според американски анализатори САЩ трябва да вземат под внимание китайската експанзия в Южна Америка, която търси сделки с втората по големина икономика в света, за да се стабилизира след пандемията.

„Китай не само увеличи инвестициите си в страните от „Литиевия триъгълник“, но и засили двустранните си отношения чрез ваксинационната си дипломация“, посочва Райън Берг, предупреждавайки, че корпоративните сделки означават, че „Китай вероятно ще продължи периода на своето господство в развиващата се литиева индустрия“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Европейският газ поевтинява след коментара на Путин за ръст на снабдяването