IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се отказа от целта за ръст на БВП тази година и петролът рязко поевтиня*

Цените на двата основни сорта спадат с повече от 5%

09:20 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>
<div>
	&nbsp;</div>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Цените на петрола се понижават в петък, след като решението на Китай да отмени целта си за икономически растеж през 2020 г. поднови опасенията, че влиянието на пандемията от коронавирус ще продължи да тежи върху търсенето от втория по големина потребител на суровината в света, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 5,02%, или 1,81 долара, до ниво от 34,25 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 31,75 долара за барел, което е понижение от 2,17 долара, или 6,4%.

Общокитайското събрание на народните представители започна едноседмичните си заседания в петък. По време на него стана ясно, че правителството на страната отменя целта си за 2020 г. и се ангажира да емитира  специални държавни облигации размер на 1 трилион юана (140 милиарда долара) за подкрепа на компании и региони, засегнати от пандемията.

"Анулирането на целта за растеж може би представлява поставяне на по-малък акцент върху инвестициите в инфраструктура и може да се разглежда като негативно за петрола“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Все пак сортовете Брент и WTI се насочват към четвърта седмица на повишение в цените заради признаците за възстановяване на търсенето, след като все повече страни облекчават ограниченията върху бизнеса и социалните отношения, наложени за борба с пандемията от коронавирус.

Търсенето на бензин се възобновява заедно със задръстванията в някои от столиците по света, показват данни на Ройтерс.

Според данните потоците от автомобили в Берлин и Токио са се възстановили до нивата си от преди година, а в САЩ облекчаването на ограниченията в много щати е подкрепило търсенето на бензин. Предстоящият празничен уикенд за Деня в памет на загиналите във войните е смятан за началото на летния шофьорски сезон в САЩ.

Цената на златото бележи ръст от 0,51% до ниво от 1 730,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:52ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още