Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Китай създава гигант при редкоземните метали чрез преструктуриране на три компании

По този начин Пекин възнамерява да разшири контрола си върху цялата верига на доставките, включително върху износа на редкоземни елементи

Китай създава гигант при редкоземните метали чрез преструктуриране на три компании

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще преструктурира три държавни компании за производство на редкоземни метали, за да създаде една нова компания, която ще притежава 70% от производствените квоти в страната, съобщава Nikkei Asia Review.

Този ход има за цел да засили местната индустрия за добив на редкоземни минерали и свързаните с това технологии за преработка. В същото време Пекин се стреми да засили контрола върху миннодобивния сектор, докато търговските търкания с Вашингтон продължават.

Чрез преструктурирането на трите големи компании за редкоземни метали китайското правителство възнамерява да разшири контрола върху цялата верига на доставките, включително върху износа. Това отразява решението на САЩ да създадат алтернативна верига на доставките за редкоземните суровини, обединявайки сили с Австралия. 

Още по темата

Китайското държавно дружество за изкопаеми ресурси China Minmetals Corporation (CMC), производителят на цветни метали China Aluminium Corporation и властите на Ганджоу, град в провинция Дзянси - регион, известен със своите богати находища на редкоземни метали, „планират стратегическо реорганизиране" на съответните техни дъщерни дружества за добив на метали, сочи информация на борсово търгуваното подразделение за редкоземни метали на CMC.

Пън Хуган, генерален секретар на Комисията за надзор и управление на държавните активи, която регулира държавните предприятия, заяви по време на пресконференция, че правителството ще „насърчи преструктурирането при редкоземните елементи, за да създаде компания от световна класа".

Въпреки че определението за "преструктуриране" не е изяснено, ако става въпрос за пълно сливане, делът на новата компания от всички производствени квоти за средни и тежки редкоземни метали в Китай ще достигне 70%, докато делът ѝ при редкоземните елементи като цяло ще бъде около 40%.

Средните и тежки редкоземни елементи, като диспросий и тербий, се считат за жизненоважни за производството на високоефективни магнити, които се използват при двигатели и други компоненти на електрическите превозни средства.

Китайският президент Си Дзинпин отдавна разглежда металите като жизненоважна част от китайската икономика, а  през 2019 г. заяви, че „редкоземните елементи са важен стратегически ресурс“. Проектозакон за редкоземните елементи беше представен през януари и се обсъжда в рамките на Националния народен конгрес.

Китай стои зад 60% от глобалното производство на редкоземни елементи според американската Геоложка служба. Основните износни дестинации на страната са Япония (49%) и САЩ (15%), по данни на китайските медии.

За Китай редкоземните метали могат да се използват и като геополитическо оръжие. Когато през 2010 г. Япония национализира островите Сенкаку, Пекин осъди това действие и спря доставките на редкоземни метали като средство за натиск срещу островната страна.

Търсенето на редкоземни елементи се увеличава поради глобалното налагане на електромобилите. Поради политическата нестабилност в Мианмар, друг водещ производител на редкоземни елементи, цената на диспросия и тербия в Китай се е увеличила съответно с около 60% и 90% на годишна база. В края на септември китайското правителство увеличи квотата за производство на редкоземни елементи за 2021 г. с 20% в сравнение с предходната година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Стига бе, вие двамата инвеститори ли сте, от руската школа хахаха
1
 
1
 
2
преди 1 месец
Аз бих поел и голям, но това като инвестиция към момента не ме занимава. Вероятно тия компании ще ги държат далеч от чужденци, защото са стратегически и геополитически..
5
 
1
 
1
преди 1 месец
Избягвам инвестиции при тея комунисти, но за такава компания бих поел известен риск.

Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"