IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски производители на злато създават ново дружество с капитал от 16 млрд. долара

Новото предприятие е част от инициативата на Поднебесната империя "Пътят на коприната"

16:20 | 25.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайски производители на злато създават ново дружество с капитал от 16 млрд. долара

Производителите на злато и финансови институции в Китай подготвят формирането на ново дружество, което се очаква да набере около 100 млрд. юана (16,13 млрд. долара), съобщи през уикенда Shanghai Securities News.

Поднебесната империя е най-големият производител на злато в световен мащаб, както и най-големият потребител на жълтия метал. По данни на Световния съвет по златото страната вече е и най-големият потребител на златни бижута и монети в света, изпреварвайки по този показател Индия.

Новото предприятие е част от инициативата на Китай "Пътят на коприната", предназначена да развива транспортната инфраструктура в цяла Азия с цел стимулиране на търговията, предава WBP Online.

Shandong Gold Group, компанията майка на Shandong Gold Mining, ще разполага с дял от 35% във фонда, а Shaanxi Gold Group ще има 25%. Останалата част ще бъде собственост на финансови институции.

Китайският президент Си Дзинпин заяви по-рано тази година, че годишната търговия със страните, участващи в настоящата инициатива "Пътят на коприната" ще надхвърли 2,5 трлн. долара в рамките на следващите десет години.

Новината е поредното доказателство, че Азия се превръща във все по-притегателен център за търговията със злато Традиционно западните пазари бяха в центъра, но през последните години се забелязва силен ръст на търговията в центровете на изток, имайки предвид създаването на борсите за търговия със злато Shanghai Gold Exchange, Singapore Gold Exchange и продуктите на Chicago Mercantile Exchange, предлагани в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
hex
преди 8 години
На китайците им е през макарончето за юана. Всеки гледа себе си. Те са по-големи индивидуалисти и от нас. Отчисления за държавата и партията правят само ако има заплаха да ги хванат, ако разбираш какво ти казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още