Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Китайските петролни компании свиват капиталовите разходи заради ниските цени

Sinopec, PetroChina и CNOOC преразглеждат този показател в посока надолу заради негативните пазарни условия и натиска, породен от разпространението на COVID-19

Китайските петролни компании свиват капиталовите разходи заради ниските цени

Снимка: Ройтерс

И трите основни производителя на петрол в Китай посочиха, че най-вероятно ще намалят капиталовите си разходи през тази година, тъй като пандемията от коронавирус и понижаването на цените на петрола разби плановете им и повиши риска от загуба заради обезценка в цялата индустрия, съобщава Nikkei Asia Review.

„Изправени сме пред сериозно предизвикателство по отношение на нашите оперативни резултати за първото тримесечие“, заяви Джан Юджуо, председател на China Petroleum & Chemical, по-известен като Sinopec, по време на конференцията на компанията в понеделник.

За да се справи с критичната ситуация, новоназначеният ръководител заяви, че компанията стартира 100-дневна вътрешна кампания за съкращаване на разходите, мобилизирайки цялата организация за подобряване на ефективността.

Една от основните цели на кампанията е коригиране на капиталовите разходи. Компанията е похарчила 147,1 млрд. юана (20,72 млрд. долара) през миналата година, което е 25-процентно увеличение на този показател спрямо предходната година, като първоначално се е подготвяла да изразходи още 143,4 млрд. юана през тази година, но сега проучва внимателно начините за намаляване на тази цифра колкото е възможно повече. 

Още по темата

„В момента компанията активно обсъжда как може да намали капитала си“, посочи Джан. Въпросът, според него, е сериозно да се проучат възвръщаемостта и разходите.

Подобно е положението и при PetroChina. Компанията е изразходила 296,7 млрд. юана като капиталови разходи през миналата година, което е с 16% повече от предходната, а по-рано бордът одобри 295 млрд. юана за тази година. Но Чай Шоупин, нейният главен финансов директор, заяви по време на конференцията си минялия четвъртък (26 март), че компанията в момента изготвя план за капиталовложение, "свързан с цената на петрола". Той не даде много подробности за новия механизъм, но добави, че целта е „да се сближат краищата“ и да се осигури положителен свободен паричен поток.

CNOOC, най-малката по-размер от трите основни петролни компании в Китай, също беше принудена да преразгледа в посока надолу първоначалния си план за капиталовите разходи от 85 млрд. юана до 95 млрд. юана за тази година, обявен през януари. Главният изпълнителен директор Сю Къцюен заяви в сряда, че компанията му е предприела "мащабно свиване на капиталовите разходи за 2020 г.". Той обеща "да контролира строго" инвестициите, разходите и броя на служителите.

Капиталовите разходи при трите държавни петролни компании често служат като удобен инструмент за Пекин да подкрепи икономиката, особено в трудни времена като тези, след като Китай преживя търговска война със САЩ, която доведе в крайна сметка до забавяне на ръста на икономиката на страната.

Импулсът за енергийната сигурност беше допълнителна движеща сила зад 20-процентния скок на общите капиталови разходи до 523,4 млрд. юана за миналата година, когато основният акцент падна върху вътрешното проучване с цел увеличаване на производствения капацитет на местната петролна индустрия.

Тази година трябваше да се случи същото нещо, тъй като сборът на първоначалните планове за размера на капиталовите разходи беше равен или малко по-голям от предходния. Но крахът на преговорите в ОПЕК+, принуди китайските компании да променят плановете си. Цената на West Texas Intermediate се смъкна от 63,30 долара за барел в началото на януари, когато напрежението между САЩ и Иран рязко нарасна, до под 20 долара за барел в понеделник (23 март).

Изключително необичайно е едната, да не говорим и за трите от нефтените специалности в Китай, да не успее да предостави цифра за очакваните капиталови разходи на своите британски брифинги за печалби.

Петролният сектор в Китай вече беше наказан на фондовите борси. Цената на акциите на CNOOC спадна с около 40% от началото на годината, докато тази на книжата на PetroChina се понижи с над 20%.

В същото време разходите за обезценка остават въпрос на постоянна загриженост за китайските петролни компании, дори когато цените на петрола се намират в стабилна орбита. CNOOC отчита през миналата година 2,09 млрд. юана обезценка, главно поради "намаляване на резервите" в определени петролни и газови активи, разположени в Северна Америка и Китай.

PetroChina също регистрира обезценка преди данъци в размер на 13,4 млрд. юана, включително 11,6 млрд. юана в активите за проучване и производство. „Компанията отчита обезценка през последните години, въпреки че цената на петрола беше доста над ниските стойности от 2016 г. Инвеститорите могат да поставят под съмнение качеството на своите активи нагоре по веригата“, пишат от BOCI Research, дъщерно дружество на Bank of China.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
BP се връща към печалба през третото тримесечие за изненада на анализаторите