Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Кой печели битката за китайския петролен пазар?

Русия успява да изпревари Саудитска Арабия като най-предпочитан доставчик на петрол за Китай, въпреки че Кралството може да навакса изоставането през този месец

Кой печели битката за китайския петролен пазар?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия и Саудитска Арабия се борят за лидерската позиция сред доставчиците на суров петрол в Китай, като Русия в момента води в надпреварата, но Саудитска Арабия прави всичко възможно да заличи разликата, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice. 

Още по темата

Проучване, цитирано от Ройтерс, показва, че Русия изнася средно по 1,7 милиона барела суров петрол дневно за Китай през първите 11 месеца на годината, като в това отношение Саудитска Арабия леко изостава – Кралството е доставило на Китай между 1,6 и 1,7 млн. барела петрол на ден за същия период.

Състезанието продължава, тъй като Китай в момента е единствената държава в света, която продължава да търси петрол с нарастваща жажда. По-рано тази седмица стана ясно, че Китай е увеличил вноса на суров петрол от Русия, САЩ и Ангола през последните няколко седмици, докато другаде купувачите ограничават поръчките си. Нещо повече, вносът на Китай ще продължи да нараства и през 2021 г. въпреки очакванията за по-слабо търсене в световен мащаб. Според проучването вносът на петрол в Китай през следващата година може да достигне 12 млн. барела на ден.

Тази година, след като цените на петрола се понижиха поради пандемията на коронавируса, вносът на суров петрол в Китай нарасна, достигайки рекорден връх от близо 13 милиона барела на ден през юни. През следващите два месеца вносът е намалял, но относително умерено, като средният остава над 11 милиона барела на ден.

Износът към Китай за текущото тримесечие отслабва спрямо третото тримесечие поради запълването на складови площи и все още недобре възстановеното търсене на гориво. През това тримесечие обаче Саудитска Арабия може да изпревари Русия като водещ износител за азиатската страна: през по-голямата част от годината Русия доставя повече петрол за Китай, но към момента през ноември Саудитска Арабия изпреварва Русия.

Относно вноса на американски петрол през август Китай обяви, че увеличава доставките от САЩ преди прегледа на търговската сделка между двете страни. Азиатската страна купува средно по около 568,5 хил. тона, или 4,2 млн. барела, петрол от САЩ в периода май-юни.

Към средата на септември вносът на американски петрол вече представлява 7% от общите доставки на суровината за Китай в сравнение с 0,4% през януари.

Данните за движение на танкерите показват, че експортът на американския петрол за Китай достига 700 хил. барела на ден към края на октомври.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Ирак планира да намали добива на петрол през януари и февруари