IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите газови компании в света?

Въпреки че САЩ остават лидери в производството на синьо гориво при държавите, руската „Газпром“ е едноличен лидер при компаниите

19:56 | 08.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от най-големите производители на природен газ са енергийни гиганти с мащабни петролни и газови операции в глобален план, обхващащи целия спектър от дейности нагоре и надолу по веригата. Заедно тези компании представляват около 30% от световното производство на природен газ през 2016 г., пише анализаторът Джей Уилям Карпентър за Investopedia. 

Когато става въпрос за производство на природен газ по държави, САЩ са най-големият производител, следвани от Русия, Иран, Катар, Канада и Китай.

При компаниите ситуацията е малко по-различна. Руският държавен енергиен гигант „Газпром“ е глобалният лидер по отношение на природния газ.

Газпром

Към 31 декември 2018 г. „Газпром“ стои зад производството на близо 35,2 млрд. куб. фута (приблизително 10,72 млрд. куб. м) природен газ всеки ден, около 12% от общата продукция в световен мащаб на годишна база.

Руският гигант доминира в местната газова промишленост, като добивът му на синьо гориво представлява повече от две трети от цялата продукция в страната. 

„Газпром“ също така е и третият по големина производител на петрол в Русия и най-големият собственик и оператор на газотурбинни електроцентрали, които представляват приблизително 15% от общия инсталиран капацитет за производство на енергия в Русия. Компанията се контролира от руското правителство, което държи малко повече от 50% от акциите в компанията. Към септември 2019 г. „Газпром“ е с пазарна капитализация от около 80,56 млрд. долара.

Exxon Mobil

Американското енергийно дружество Exxon Mobil произвежда 9,97 млрд. куб. фута (около 3,038 млрд. куб. м) природен газ на ден през 2018 г., като компанията значително увеличава операциите на природния газ спрямо 2009 г., когато произвежда едва около 1,2 млрд. куб. фута (365 млн. куб. м) природен газ на ден и заема 9-о място по добив на газ в САЩ. Сериозните инвестиции на Exxon Mobil в индустрията за природен газ, включително придобиването на най-големия независим производител на природен газ в САЩ по това време, XTO Energy, позволяват на дружеството да се изкачи до втора позиция в световен мащаб.

Към септември 2019 г. Exxon Mobil има пазарна капитализация от 311,96 млрд. долара, което я прави една от най-големите петролни и газови компании в света и една от най-големите световни компании в индустриалния свят.

China National Petroleum

China National Petroleum (CNPC) е най-големият производител на природен газ в Китай. Компанията регистрира размер на производство от малко над 109,37 млрд. куб. м природен газ годишно към 31 декември 2018 г. CNPC също може да се похвали с внушително производство на петрол и нефтохимически продукти.

Въпреки че CNPC е държавно предприятие, голяма част от неговите операции се организират чрез публично търгуваната дъщерна компания PetroChina Company (PTR). Акциите на PetroChina се търгуват на Нюйоркската фондова борса, в Хонконг, а също и в Шанхай. Компанията има пазарна капитализация от около 161,09 млрд. долара към септември 2019 г.

Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
BGgroup - извинявам се.С.П. явно са му се подули очичките от рев - та затова не се е отчел още с.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Докато стоенчо се гласи да реве като муле,аз ще ви посъветвам да не преписвате данни на сляпо. Вижда се на пръво място, че едни ги мерите във футове, други в метри, едни на годишна база, други - на дневна, що не поработихте малко по тая стара вече статия? Друго - не забеляза ли - Аспарух, че данните за Мидичката са от 14-а година, т.е. ПРЕДИ придобиването на голямата основно газова компания BTgroup? Това ноооого промени нещата - вече Мидичката е втората по мощ газова компания на света. Отделно Тотал е по-голяма от Шеврон, отделно ВР взе ного нови газови концесии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още