IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат горещите петролни и газови точки през 2020 г.?

В Африка се подготвят близо 200 млрд. долара капиталови разходи в петролната и газовата индустрии

14:40 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близкият Изток е синоним на петрол. Всъщност страните там разполагат с изумителните 800+ милиарда барела петрол или почти половината от световните запаси. Но там вече няма какво ново да се открие.

Забравете за първичното публично предлагане (IPO) на Aramco. 

Днес Африка е петролният крал, що се отнася до потенциални находища и проучване, и именно този континент е цел номер едно за инвеститорите, които гледат в перспектива, пише Oilprice.

В поредицата от успешни проекти през последното десетилетие се вижда, че още осем африкански държави се присъединяват към редиците на онези с доказани резерви, като общият брой на страните със залежи на континента достига 28.

Африканският петролен клуб се разраства благодарение на новите големи открития в Гана, Мозамбик, Сенегал, Кения, Мавритания, Нигер, Уганда и Южна Африка.

До момента откритията хвърлят светлина върху 128 милиарда барела петрол и близо 500 трилиона кубически фута доказани запаси от природен газ. Това е 40-процентово увеличение от доказаните количества през 2000 г.

Перспективите за инвестиции в петрол и газ в Африка са благоприятни, а парите продължават да се наливат в сектора.

африка1 африка1

Според доклада на Нигерийската национална петролна компания (NNPC) в Африка се подготвят зашеметяващите 194 млрд. долара за капиталови разходи, които ще бъдат конкретно насочени към петролната и газовата индустрии.

Но това, от което инвеститорите се интересуват, е какво следва и кои са най-горещите петролни точки в Африка.

1. Намибия

Намибия е най-доброто все още слабо проучено място на континента. В рамките на половин век са пробити едва шест кладенци - повечето от тях само през последните четири години.

Но Андрю Секанди, инвестиционен съветник в лондонското дружество Alpha Sierra, смята, че геоложкият потенциал на страната е аналогичен на удивително богатите с петрол и газ полета в Бразилия, където според проучванията има 16 милиарда барела запаси на суров петрол.

Поради тази причина американският гигант Exxon вече разработва местните офшорни площи. Той вече оперира върху 2,8 милиона декара по морския бряг, а през април успя да придобие допълнителни 7 милиона нетни декара в по-дълбоките зони, като проучването на площите ще започне до края на тази година.

Но на сушата има друг потенциален актив, оформящ се в басейна на Каванго, където Reconnaissance Energy Africa е успяла да оформи добивен басейн с размерите на американския Eagle Ford – 6,3 млн. декара, или малко по-малко от 6,9-те милиона декара на басейна в САЩ. Според Sroule, компания за оценка на ресурсите, Каванго разполага с потенциал от 119 трлн. куб. фута природен газ и 12 млрд. барела петрол. И тук става въпрос само за шистов добив, като дружеството не отчита конвенционалните процедури.

африка африка

Reconnaissance Energy Africa ще започне своята сондажна дейност с три съоръжения в Каванго през първото тримесечие на 2020 г.

Това, което инвеститорите най-много ща харесат в Намибия е следното: В страната е налице един от най-приятелски настроените към петрола и газа режими в Африка, където лицензионните възнаграждения достигат едва 5 на сто. Това е така, тъй като властите се стремят да превърнат Намибия в следващата Ангола - вторият най-голям производител на петрол в Субсахарска Африка, който е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Така че, въпреки липсата на доказани резерви в Намибия, страната регистрира най-силно възходящо развитие по отношение на петролната и газова индустрия в Африка.

Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още