IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на саудитския енергиен министър тласкат петролните цени нагоре*

Goldman Sachs смята, че преминаването от газ към петрол може да добави 1 млн. барела на ден към глобалното търсене

09:55 | 25.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени отново нарастват, след като Саудитска Арабия заяви, че широкият алианс ОПЕК+ трябва да запази своя предпазлив подход към управлението на глобалните доставки на суров петрол, като се има предвид заплахата за търсенето от пандемията, пише Bloomberg. 

Цената на международния бенчмарк Брент расте с 0,84% до 86,25 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,94% до 84,55 долара за барел, което е най-високото ценово ниво на сорта от 2014 г. насам.

През уикенда енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман заяви пред Bloomberg, че производителите в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която заедно със своите съюзници, водени от Русия, формират по-широкия съюз ОПЕК+, не трябва да приемат покачването на петролните цени за даденост. Тази консервативна позиция беше подкрепена както от Нигерия, така и от Азербайджан.

Цената на петрола нарасна двойно през последните 12 месеца, което допълнително разпалва опасенията, свързани с ускоряващата се инфлация, докато глобалната икономика продължава да се възстановява от щетите, нанесени от коронавируса през 2020 г.

петрол петрол

Въпреки че потреблението на петрол расте, страните от ОПЕК+ се въздържаха от увеличение на добива, по-голямо от предвиденото, в опит да задържат положителния импулс при цените. Това тласна цената на Брента до най-високото ѝ ниво от 2018 г.

„Коментарите на Саудитска Арабия затвърждават мнението, че ОПЕК+ ще се придържа към своя предпазлив подход, като това означава, че пазарът ще продължи да се затяга до края на годината“, коментира Уорън Патерсън, от ING Groep.

Ценовите ръстове при петрола са подкрепени и от поскъпването на природния газ, което стимулира допълнително търсенето на суров петрол и петролни продукти като заместители.

Въпреки че саудитският енергиен министър заяви, че потреблението може да нарасне с 500-600 хил. барела на ден, ако зимата в Северното полукълбо се окаже по-студена от обичайното и компаниите преминат към петрол от природен газ. Той също предупреди, че допълнителното увеличение на добива в рамките на ОПЕК+ няма да помогне много на Европа и Азия да ограничат разходите си за природния газ.

Goldman Sachs Group Inc. изрази положителна перспектива, заявявайки, че преминаването от газ към петрол може да добави 1 милион барела на ден към глобалното търсене. „Очакваме търсенето да остане близо до нивата отпреди Covid-19 през тази зима дори при средни зимни температури“, посочват от банката в бележка до клиенти.

*Информацията е актуална към 9:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още