IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кондензатът проправя пътя към следващия етап на енергийната революция в САЩ

Експортът на ултра лек петрол е първата стъпка към премахване на 39-годишната забрана отвъд Океана

17:00 | 29.07.14 г. 1
Кондензатът проправя пътя към следващия етап на енергийната революция в САЩ

Важна промяна настъпи тихо в петролната индустрия в САЩ през миналия месец. В края на юни Министерството на търговията постанови, че две тексаски компании – Pioneer Natural Resources (PND) и Enterprise Products Partners (EPD), може да започнaт да изнасят за чужбина кондензат – ултра лек петрол. По този начин бе осъществено най-голямото разхлабване на забраната за износ на американски петрол от въвеждането на ограничението през 1975 г.

След новината служители на Търговския департамент бяха искрено изненадани от публичната реакция и обявиха, че разрешението за износ на кондензат не изисква промяна в закона. И все пак, най-важното е как пазарът възприема новината.

Местните енергийни компании вече се редят на опашка, за да получат същото разрешение от страна на правителството, както PND и EPD. Чуха се дори коментари за изграждане на специални тръбопроводи за кондензат в Тексас, който е дом на някои от най-големите добивни компании в Северна Америка.

Темата бе обсъдена подробно по време на годишната конференция на Администрацията за енергийна информация (Energy Information Administration – EIA) преди няколко седмици, като анализатори дори започнаха да изчисляват какви биха били ползите за петролните компании при пълно вдигане на забраната за експорт.

Политическата реалност обаче е много по-различна. Въпреки че вдигането на забраната бе обсъждано в Конгреса през тази година повече, отколкото когато и да е през последните четири десетилетия, дебатът все още като че ли се печели от желаещите американското "черно злато" да остане у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
Dimat
преди 9 години
Поредната *** американска пропагандна партенка,предназначена за ***,която нашите "информационни средства".настървено захапаха.Какво да се прави.Такива са инструкциите.Явно предишната партенка ,панацеята шистов газ се провали и сега малоумният свят трябва да се залее с нова американска партенка.Няма значение,дали е вярна,важното е да се мачка непрекъснато (без)съзнанието на световното стадо.Нали така минаха всички световни лъжи и за Ирак и за Либия и за Косово и и и какво ли не.Какво стана със свинския грип,с лудата крава и даже с "епидемията" СПИН?!Нещо много гръмко замълчаха Световните Средства за Масова Дезинформация...Та така,поредната американска партенка,предназначена за Стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още