IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Сирия повиши цената на петрола на едномесечен връх

При ескалация на напрежението в Близкия изток може да станем свидетели на масивен скок в цената, предупреждава експерт

10:01 | 06.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конфликтът в Сирия повиши цената на петрола на едномесечен връх

Цената на суровия петрол отчете най-голямото си тридневно поскъпване от девет месеца насам, след като въздушните удари обновиха загрижеността, вълненията в Сирия ще се разпространят в Близкия изток и може да провалят доставките. В Лондон брентът също скочи, пише Bloomberg.

На борсата в САЩ вчера лекият суров петрол записа скок от 1,6 на сто, след като държавната новинарска агенция на Сирия заяви, че израелски самолети са нападнали военен изследователски център в покрайнините на Дамаск. Атаката е "обявяване на война", заяви заместник-външният министър на Сирия пред CNN. Израел не потвърди участието си. Близкият изток „е виновен“ за 33 процента от световния добив на суров петрол през 2011 г., според Статистическия преглед на световната енергетика на BP Plc (BP /). WTI таван втора седмична печалба 03 май, след като САЩ заетостта нарасна повече от очакваното.

"Ако геополитическите събития между Израел и Сирия започват да ескалират, пазарът автоматично ще премине на друг режим и ще видим нов скок в цената на петрола", каза Джонатан Барат, главен изпълнителен директор на Barratt’s Bulletin, борсов бюлетин в Сидни. "Ключът от горната страна е  98,50 долара, а при пробив в тази зона може да изпрати цената до над 100 долара. Още една бомбена атака и ще станем свидетели на това".

"Много анализатори смятаха през последните месеци, че рисковата премия в цената на петрола се е стопила и че ако няма ръст в търсенето или ново покачване на рисковете, няма причина за ново поскъпване. Е, сега рисковете отново са налице и виждате, че американският лек суров петрол добавя около процент към стойността си. Това са най-високите нива от началото на миналия месец, след няколко поредни седмици на ръст", казва финансовият анализатор на Bloomberg Пол Гордън, цитиран от Bulgaria on air.

"Близкият Изток очевидно има значение, неговият дял е около една трета в световните добиви на петрол. И въпреки че Израел и Сирия не са сред основните производители, рисковете от евентуален конфликт между тях са свързани с неговото разпространение в целия регион. Той може да прекъсне доставките, което е и основната причина за повишението на цените", казва още Гордън. 

Лекият суров петрол с доставка през юни поскъпна с 1,56 долара до 97,17 долара за барел по време на електронната търговия. Обемът с изтъруваните количества е пет пъти над средното количество за последните 100 дни. На 3-и май фючърсите скочиха с 1,62 долара до 95,61 долара, най-високата цена от2-и април. Цената се повиши със 6,1 на сто за последните три дни – най-високото тридневно повишение от август 2012 г., а поскъпването за седмица е в размер на 2,8 на сто.

Вчера в Лондон петролът сорт брент с доставка през юни, чиято цена е референтна за черното злато от Северно море, използвано от много рафинерии в САЩ,  поскъпна с 0,9 на сто до 105,10 долара за барел.  В петък министерството на труда на САЩ отчете, че американските работодатели са наели нови 165 000 души миналия месец и много повече от предварително посочените за февруари и март. Безработицата в САЩ отбеляза спад до 7,5 на сто, което е най-ниското ѝ равнище от четири години насам.

"Израелската атака над Сирия може да се тълкува като по-опасна ситуация за Близкия изток и  по-голям политически риск, който да бутне цената нагоре," казва Робин Милс, ръководител на базираната в Дубай консултантска компания  Manaar Energy Consulting and Project Management. "Петролните пазари реагират, когато има проблеми в Близкия изток."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Статистическите очаквания са го изискали и повода е намерен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още