IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и пазарите – опит за междинен отчет

Въпреки че е рано за категоричен извод, скорошните сривове на борсите показват, че оптимизмът е преждевременен

11:13 | 26.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg 

Само преди седмица изглеждаше, че фондовите борси отмятаха опасенията за ефектите от коронавируса като маловажни. Големите индекси в САЩ и Европа се изкачиха до нови рекордни върхове. Но всичко това вече е минало.

Повече от 81 000 души са заразени с белодробния вирус, 2700 са починали от него. Повечето случаи - 77 700 са в Китай, където вирусът избухна в края на миналата година. Извън Китай първите съобщения за заболявания се появиха в средата на януари, особено в Южна Корея, Япония и Сингапур.

Откакто белодробната болест, причинена от вируса, се разпространи силно в Италия през уикенда, фондовите пазари преминаха в кризисен режим. А всичко това оставя ясни следи и в други класове активи.

С разпространението в Италия се увеличи и страхът от пандемия. Освен това налице са опасения и за продължително прекъсване на световните вериги за доставки в преплетената международна икономика. В същото време Китай сега представлява почти 17 процента от глобалния брутен вътрешен продукт.

Ето преглед на досега причинените щети на различни пазари:

Европейски, американски, японски акции

Европейските пазари и Wall Street прекъснаха възхода си. Това бе особено очевидно при Dax: Водещият индекс на Германия достигна първото си най-високо ниво от почти две години на 22 януари, но след това се срина с почти пет процента до края на януари.

После отново пое нагоре. Dax постави нови рекорди и постигна последния си рекорд на 17 февруари с 13 795 пункта. Wall Street  също се покачи до нови върхове. Широкият американски индекс S&P 500 постави нов рекорд на 3394 пункта.

След това курсовете отново се сринаха и от миналия четвъртък, според Феликс Херман, един от стратезите за капиталови пазари във фонда Blackrock, има „сериозен уплах“, който в началото на седмицата доведе до разпродажбите на пазарите.

Dax се понижи с четири процента в началото на седмицата, най-голямата дневна загуба от 24 юни 2016 г. Това беше денят на вота за Brexit, когато Dax загуби 6,8 процента.

А този вторник инвеститорите следваха стратегията „buying the dip“, тоест – купуване на сринатите акции, само за кратко. В ранната търговия Dax достигна пик от 0,7%, но затвори доста под 13 000 пункта със спад от 1,9%.

В Италия ситуацията на фондовия пазар също се влоши от понеделник. Водещият индекс FTSE Mib се понижи с 8,5 процента от миналия четвъртък насам.

В Съединените щати S&P 500 се срина с 3,4 процента в понеделник, като загуби толкова за ден, колкото за последно преди година. Индексът Dow Jones на 30-те най-големи компании и технологичният Nasdaq се свиха още по-силно.

Във вторник основните индекси на Wall Street отново бяха надолу - бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 871,11 пункта, или 3,12%, от стойността си, като завърши деня на ниво от 27 089,69 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 3,08% до 3126,52, а технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,74% до 8968,28 пункта.

Така само за два дни коронавирусът изтри 1,7 трлн. долара от пазарната стойност на американските компании по данни на S&P Dow Jones Indices.

В Япония Nikkei 225 загуби над 2,7 на сто, откакто в средата на януари бяха отчетени първите случаи на болестта извън Китай. За разлика от европейските и американските индекси, водещият индекс на Япония се възстановява леко от тогава. Във вторник индексът загуби над три процента, след като в понеделник борсите не работеха заради празник.

По отношение на Япония някои водещи показатели за икономическо развитие обаче са плашещи. DWS, филиалът за управление на активи на Deutsche Bank, предупреждава: PMI индексите в Япония показват "драстично влошаване на настроенията в сектора на услугите" в сектора на услугите. През четвъртото тримесечие японската икономика се сви с 1,6 процента в сравнение с предходното тримесечие.

Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Така,че да ако ще залагам на метали то залагам на сребро и желязна руда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Има и някои недостатъци например в сравнение със среброто или платината. Много малко се ползва в промишлеността под 10% останалото е за бижута. Освен това не е бързо ликвидно тоест не можеш да го продадеш бързо или пък да си купиш нещо в магазина с него за разлика от чичо ти гущер :) Същото важи и за имотите. Хубаво е инвестирането да е в комплекс от всички тези неща включително и крипто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Приблизителният отговор го знам, четох редовно Златен вестник наТавекс... лично аз залагам на среброто, няма да обяснявам на "инвеститорската" публика защо.Обаче човечеството черпи злато от все по-бедни находища.А самото то никак не престав да се плоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zap
преди 4 години
... 7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? ...отговорът е на едно цъкане с мишката - около 26 грама на човек - и всяка година се добиват нови 3 млн. кг :https://***.manager.bg/lyubopitno/kolko-e-vsichkoto-zlato-na-sveta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Междинен отчет по Сирия:Newsweek: Тръмп предложил да се предаде бремето на борбата с ИДИЛ на Русия а с нефта ще се заемат САЩВреме е зелките да вкиснат.... сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? А редки метали тоже?Винаги е сигурно убежище - това е материализиран труд. Конвертируем на 100%. Това не е лигавене например по ТВ предаването "Мармалад". Или още 1000 подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
terziеv
преди 4 години
Кофтито е, че и златото не изглежда да е сигурно убежище. Със сигурност минните компании не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още