IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът отново натежа над цените на петрола*

„Оптимизмът, че Китай ще се завърне към нормалното пътуване и търговия през следващото тримесечие, вероятно е погрешен", каза Едуард Моя, анализатор в OANDA

09:43 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като загрижеността относно икономическото въздействие на епидемията от коронавирус продължава да владее настроенията на търговците, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 59 цента или 1,02% до ниво от 57,08 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 51,65 долара за барел, което е понижение от 42 цента или 0,81%.

„Големите флуктуации в цените на петрола са резултат от притесненията по отношение на силното въздействие на коронавируса и оптимистичното настроени, че ОПЕК+ ще премине план за допълнителни съкращения на добива през март“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Оптимизмът, че Китай ще се завърне към нормалните пътувания и търговия през следващото тримесечие, вероятно е погрешен ... Останалият свят проявява предпазливост към разпространението на вируса и това няма да бъде благоприятно за перспективите на суровинното търсене“, добави той.

Броят на новите заразени в континентален Китай е спаднал под 2000 във вторник за първи път от януари, заявиха китайски здравни служители, въпреки че световните експерти предупреждават, че е твърде рано да се твърди, че епидемията отшумява.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че вирусът вероятно ще доведе до понижение в търсенето на петрол с 435 000 барела на ден на годишна база през първото тримесечие. Това би било първия тримесечен спад след финансовата криза през 2009 г.

Инвеститорите също очакват, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници ще одобрят предложение за задълбочаване на съкращенията върху добива.

От друга страна продукцията на Либия е спаднала рязко от 18 януари насам заради блокади на пристанищата и нефтените находища от групи, лоялни на командира на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

От Националната петролна корпорация на Либия заявиха, че производството на петрол е възлизало на 135 745 барела на ден към понеделник, в сравнение с 1,2 милиона барела на ден преди блокадите.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,18% до ниво от 1589,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още