Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Коронавирусът предизвика трусове и на пазара на втечнен газ

Проблемите със спада в търсенето в Китай и силният американски износ могат да окажат пагубно влияние върху инвестиционните планове на Катар и Египет

Коронавирусът предизвика трусове и на пазара на втечнен газ

Снимка: Ройтерс

Глобалните пазари за втечнен природен газ (LNG) се сблъскват с безпрецедентно пренасищане.

Международната експанзия в Австралия, Катар, Мозамбик и Египет, в комбинация със стремежа на САЩ за силен износ на шистов газ, притиска още повече цените. Анализаторите предупреждаваха, че евентуалното пренасищане с LNG може да завърши със сълзи, но никой не очакваше, че пазарът ще бъде засегнат и от спад при търсенето, дължащ се до голяма степен на тревогата около коронавируса. През последните няколко седмици основните доставки на този тип газ за Китай бяха отклонени към други клиенти или все още търсят такива на фона на един свръхнаситен пазар, пише Кирил Видершофен за Oilprice.

Големите производители на LNG като Катар и Египет вече усещат негативното влияние. По време на петролната и газова конференция в Кайро EGYPS2020 участниците изразиха загриженост за предстоящото бъдеще на газовия хъб East Med, тъй като все още не са подписани нови експортни договори и исканите цени едва ли ще бъдат изпълнени.

В същото време Катар забави избора си на западни партньори за най-големия в света проект за LNG с няколко месеца. Без директни изявления от страна на Qatar Petroleum стана ясно от анонимни източници, че решението за забавяне е взето въз основа на настоящите пазарни условия и все още неясното въздействие на коронавируса. Катар води тежка битка, тъй като пазарът е пренаситен заради силния износ на американски шистов газ и спада при китайското търсене. 

Още по темата

Международният интерес към катарския LNG проект е голям, като сред заинтересованите личат имена на гиганти като Shell и ExxonMobil. Qatar Petroleum не е издала списък със заинтересовани страни, но се смята, че около шест западни компании са проявили интерес. Пазарът очакваше обявяването на партньорите на Qatar Petroleum през настоящото тримесечие, но това ще се забави до някое от следващите тримесечия през тази година.

В същото време коронавирусът продължава да тревожи глобалните пазари за петрол и газ. По-ниските цени накараха китайците да се презапасяват. И все пак, ако китайските власти не успеят да овладеят вируса, азиатските икономики могат да бъдат засегнати сериозно, което от своя страна би помрачило тенденцията при търсенето на транспортни горива и природен газ.

Не само традиционните износители на LNG, като Катар, Египет или Алжир, са засегнати от сегашното пренасищане. Американските износители на шистов газ също са изправени пред мащабна криза. Мечтите за доминация на глобалните пазари при добри ценови условия вече изчезнаха заради неблагоприятните моментни условия. Сега износът на газ от САЩ само допринася за трупането на излишък, което тласка цените надолу с още по-бърз темп. Бумът на американския износ в съчетание с по-ниското търсене в Азия е основна рецепта за бедствия, въздействащи върху повечето големи енергийни дружества и най-вече на Shell, Total и ENI, тъй като те концентрират собствените си инвестиционни стратегии в посока именно природния газ. Някои американски производители, като Chesapeake Energy, вече се опитват да избегнат фалита.

За арабските производители, особено Катар, Алжир и Египет, бъдещето остава несигурно. Новите находища на газ ще трябва да бъдат осигурени чрез приходи, за да подкрепят плановете за икономически растеж и диверсификация. За Катар са необходими текущи планове за разширяване не само за нов износ, но и за да запази страната международните инвеститори и действащите там оператори. В същото време Алжир търси други маршрути, за да получи допълнителни пари, за да подкрепи своята икономика през следващите години. Египетската стратегия за енергиен център в сътрудничество с Кипър и Израел е въпрос „на живот и смърт“.

Без пазари или клиенти обаче всичко остава да тъне в мъгла, тъй като никой инвеститор няма да се реши да похарчи още 10 млрд. долара за евентуален нов влак от 8 млн. тона втечнен природен газ. В случая на Катар, мащабният план на страната за разширяване на производството ще струва около 60 млрд. долара.

В момента всички погледи са насочени към Китай, тъй като азиатският гигант представлява 40% от световния растеж при търсенето на LNG от 2015 г досега. Прогнозира се, че търсенето на този газ в Китай ще надхвърли 82 млн. тона годишно до 2023 г. Но сегашният спад в търсенето и влиянието на коронавируса поставят всички планове под съмнение.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
ОПЕК+ обмисля съкращаване на добива на петрол с 20 млн. барела на ден