IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на скритите козове за американските шистови компании

Производството на петрол в САЩ успя да оцелее при цена от 50 долара за барел. При сегашните 35 долара това не е толкова сигурно

10:44 | 28.12.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2015 г. фракинг компаниите, разпръснати по богатите на петрол полета на САЩ, положиха всички възможни усилия, за да оцелеят при цена на суровия петрол от 50 долара на барел. За да се справят с предизвикателството от срива с около 50%, те съкратиха хиляди служители, фокусираха се върху кладенците, изобилстващи от петрол, и заложиха на най-модерните технологии, за да изкопчат всичкото черно злато, което могат, коментира Bloomberg.

Тези усилия, за изненада на много наблюдаващи, до голяма степен постигнаха успех. Към момента производството на петрол в САЩ остава само на 4% под 43-годишния си връх.

Проблемът? Петролът вече не е на цена от 50 долара. Сега той се търгува за около 35 долара за барел.

За индустрия, която вече тестваше границите на възможностите си, намалявайки разходите, новите спадове са унищожителен удар. Тези компании „няма как да оцелеят при 30 долара на барел“, казва Р.Т. Дюкс, старши анализатор на производството на петрол към Wood Mackenzie Ltd. в Хюстън.

Администрацията за енергийна информация в САЩ сега предвижда, че компаниите, разработващи американските шистови формации, ще намалят добива си с рекордните 570 000 барела на ден през 2016 г. Точно такава капитулация търси и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), докато наводнява света с петрол, притискайки цените и най-високоразходните производители в света. Това е стратегия с огромен риск, чийто успех в крайна сметка зависи от това дали шистовите компании ще излязат от пазара преди финансовите трудности сред самите страни в ОПЕК не станат твърде големи дори за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
mick
преди 7 години
Всичко това е възможно благодарение на евтините пари идващи от фондовата борса.. а пък там парите идват от печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
The Senator
преди 8 години
5-10 пъти по-скъп добив но, транспортът/понеже разстоянията са много по-малки/ е в пъти по-евтин.Осевен това, за проучвания в шистовите полета /хеле пък, при MDP/ разходите може да се сринат с пъти. Значи, нещата са на кантар. Ще ли изнасят, ако е чак толкова скъп, как мислиш, comet?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Би трябвало сега Маранди и всичките пиндо.мекерета да са тука строени и да плачат с глас , а не да правят сметки кога щял да пътува Путин...тъй както отиват нещата , ако САЩа не успее в най скоро врема да организира по широкомащабна война в Европа и Азия , ше има мноого пътници ...американски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
dmtk
преди 8 години
Прочетете всичко от тук:http://***.artberman.com/blog/за да разберете за какво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
comet
преди 8 години
1/ Добивът на шистов газ е от 5 до 10 пъти по-скъп от добивът на обикновенният газ. А и дали добиващите не получават съществени допълнителни доходи за 2/ складиране на агресивни остатъчни промишлени продукти, както и за 3/ умишлено замърсяване на местните вода и храна с цел пазар за доставяни в супермаркетите чисти вода, храна и уреди за пречистване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 15
крас
преди 8 години
"Производителите орязаха разходите, затваряйки над 60% от сондажите си в САЩ" Предстои ръст на обявленията в несъстоятелност, ръст на продажбите на необслужвани активи и ръст на необслужвани дългови обмениПРЕДСТОИ ФИНАНСОВА КРИЗА ПОДОБНА НА ТАЗИ ОТ 2008 ГОДИНА!!Рефинансирането на шистовите компании се оказа ПОГРЕШЕН ХОД за който не се говори!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ОПАКОВАНИТЕ С КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ "ААА" ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ НА ШИСТОВАЦИТЕ?!Над 3 трил. $ са инвестирани в тази индустрия!НЕ МИ СЕ ИСКА ДА МИСЛЯ КАКВО ФИНАНСОВО ЦУНАМИ СЕ Е ЗАДАЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Пич - точно ОПЕК и в частност Саудитска Арабия може да издържи на тези цени - цената на добив на барел петрол в СА е в рамките на 10тина долара за барел. Друг е въпроса, че арабелките свикнаха на стотици % печалба и си разшириха много разходите, а сега трябва да стягат коланите и хич не им е приятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
Jorkata
преди 8 години
Ще видим как САЩ ще се справят с шистовия балон при тези цени на петрола - доколкото ми е известно вече има деривати за трилиони долари, базирани на тоя сектор. Ако нещо му се случи... ще е мазало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
studioaa
преди 8 години
100% сигурно е обаче е, че петролния сектор на Великобритания и Норвегия в Северно море ще отиде на дъното на морето. При цена на петрола от порядъка на 25$ за барел това ще отвори дефицит в рамките на 20 млрд. $ годишно в Норвегия и прословутия норвежки инвестиционен фонд ще бъде пресушен за отрицателно време. А развитието на ИД в Близкия Изток ще прати цените на петрола отново нагоре. Близкия Изток никога няма да стане стабилен, за да се успокои цената петрола за дълъг период от време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
IQ96
преди 8 години
Технологиите са си технологии, но рандеманът- рандеман. С пръдня боя не става. Иначе при тези цени май никой от ОПЕК, Русия и шистаците няма да издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още