IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кримският конфликт оскъпи пшеницата с 5% за един ден

Прекъсването на украинския износ на зърно ще има съществено влияние върху цените, коментират експерти

16:12 | 04.03.14 г. 1
Кримският конфликт оскъпи пшеницата с 5% за един ден

Освен фондовите борси конфликтът в Украйна очаквано разтресе и стоковите пазари. В резултат на нахлуването на руски военнослужещи на украинския полуостров Крим цените на пшеницата и царевицата се повишиха значително, пише CNBC.

Пшеницата поскъпна с близо 5 на сто от понеделник насам до ниво от 6,44 долара за бушел. Впоследствие цената леко отстъпи до текущите около 6,24 долара за бушел.

Същевременно цената на царевицата се смъква с 0,4 на сто във вторник до около 4,68 долара за бушел. Ден по-рано пазарната стойност се покачи до ниво от 4,82 долара за бушел – най-високото от септември 2013 г. насам.

"Значението на Черноморския регион за световните зърнени пазари не трябва да се подценява", заяви Лука Матюс, стоков стратег в Commonwealth Bank of Australia.

"Притесненията продължават да се проектират на фона на политическата ситуация в Украйна и военното позициониране от страна на Русия", допълни той.

Матюс цитира данни на USDA, според които Русия и Украйна заедно са отговорни за около 17 на сто от световната търговия с пшеница. Само Украйна пък изнася около 16 на сто от световното потребление на царевица.

"Прекъсването на украинския износ на зърно ще има съществено влияние върху световните цени", посочиха експертите от Morgan Stanley.

"Ако ситуацията се задържи, разходите на земеделските производители, например за гориво и торове, може да се повишат рязко, което потенциално води до намаляване на насажденията", отбелязаха още от банката.

Според анализаторите поевтиняването на украинската гривна също може да доведе до хеджиране на земеделските стопани срещу по-нататъшно обезценяване. Американският долар достига равнище от около 9,90 гривни спрямо 8,90 на 21 февруари. В края на миналата седмица украинските пари се търгуваха дори при близо 11 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Добрич ще се намеси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още