Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Кризата в Украйна върна цената на въглищата към рекордни нива

Търговията е под влияние и на продължаващата забрана за износ на въглища от Индонезия

Кризата в Украйна върна цената на въглищата към рекордни нива

Снимка: Bloomberg LP

Цената на въглищата се повиши отново до рекордните нива, записани през миналата есен, на фона на растящото напрежение между Русия и Украйна, както и продължаващата вече близо месец забрана за износ на въглища от Индонезия, която е сред водещите износители на въглища в световен мащаб.

Проблемът за Европа се задълбочава и заради намалените количества газ в газохранилищата и възникналите опасения за прекъсване на доставките на руския природен газ, припомня Ройтерс.

Още по темата

Цената на въглищата в Европа се повиши с около 1/3  от началото на този месец до 262 долара за тон. Прогнозите са, че през януари страните в региона ще внесат 5,58 млн. тона въглища, което е връх на месечния внос от ноември 2019 г. и с около 1 млн. тона над средномесечния внос през 2021 г.

Европа е изправена и пред заплахата Москва да ограничи доставките на газ, ако се стигне до инвазия в Украйна и бъдат предприети действия от Запада. Русия доставя около 35-40% от газа, потребяван в региона, а цената на суровината вече достига върхове през последните месеци заради дефицити на пазара.

За кратко газовите пазари се успокоиха след доставки на втечнен природен газ, но очакванията за ескалация на напрежението по руско-украинската граница отново станаха причина за поскъпване на суровината.

Поскъпването на природния газ накара много държави в Европа да се обърнат отново към въглищата, за да гарантират енергийната си сигурност. В последните години Старият континент намали съществено потреблението на въглища след заявените екологични цели и в много страни старите въглищни централи се затварят една след друга. Така към 2020 г. Европа има дял от едва 6,2% от глобалното потребление на въглища.

Но от средата на 2021 г. европейските държави започват отново и агресивно да купуват въглища, за да преодолеят кризата с газа.

Китай е най-големият потребител на въглища в световен мащаб. Страната обаче осигурява около 90% от необходимите ѝ количества от местен добив. Пекин се готви за Китайската Нова година, както и за домакинство на Зимните олимпийски игри, което вероятно ще ограничи потреблението на енергия, защото страната има план да ограничи замърсяването на въздуха през този период.

Вторият по големина потребител Индия обаче е изправена пред високите сметки за въглища, посочва Ройтерс.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на торовете падат с 30% спрямо рекорда заради свиването на търсенето