IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крум Атанасов: Русия монополизира пазара на паладий и държи цените високи

Коронавирусът има потенциала да въздейства значително на икономиката и финансовите пазари, смята управителят на Igold.bg

22:20 | 27.02.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Никелът, медта и платината поевтиняват, американските пазари са надолу, а стойността на паладия е стабилна и висока, заяви каза Крум Атанасов, управител на Igold.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Русия е монополист на паладия. Страната държи над 40% от паладия. Руската компания Nornickel изкупува от своите конкуренти чрез свой фонд и продават на индустриите. Реално погледнато те монополизират пазара", поясни Атанасов.

Гостът заяви, че автопроизводството бележи спад, 80% от паладия отива в катализаторите на бензиновите и електрическите коли, а той продължава да поскъпва.

"Тази ирационалност е много проста - има някой, който контролира цената. Паладият е възможно най-голямата опасност в момента“, подчерта Атанасов.

Той говори и за притесненията от коронавируса По думите му те са напълно основани, не толкова от гледна точка на човешкото здраве и социалната опасност, а от гледна точка на блокирането на икономиката и бутането на финансовите пазари, което в момента се случва.

"Има спадове в S&P 500, Dow Jones и NASDAQ. Определено ситуацията е доста притеснителна за света. Има негативни сигнали от всички точки. Саудитска Арабия спряха планираните религиозни събития, Япония затваря училища", подчерта Атанасов.

Според него самата заплаха не е голяма за хората, но може да има значителен ефект върху икономиката и финансовите пазари.

"Увеличава се значително шансът Федералният резерв да бутне лихвите, което би имало някакъв ефект. Има много голямо значение каква ще реакцията на Фед, за да може да укроти евентуално американските пазари".

Той коментира, че златото е много стабилно, което е добър сигнал.

"Мнозина очакват, че златото би повторило движението си от 2008 г., когато първо направи корекция надолу и след това поскъпваше до 2011 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Сега пък излязох човек на Картофоглавият и Червенобузкото ли? Не бях ли човек на Вова Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Споко Импе,ако Русия е монополизирала нещо, то е катастрофа за целият демократичен свят! Армагедон сущий !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
тъй се изразява за писаните яйца , дето снасят златните Му кокошки от добивната индустрия , в които е инвестирал средства , дето Бащицата е събрал с влади горанов от андрешковците като мен и Му е дал ... :))) ... всяка сутрин ги оглежда с нескрита любов и ги коментира с жар и гордост всеки възможен момент ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Каква е тази императорова таблица - никелчец, платинчица, паладейчиц?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Айде пак злите руснаци са виновни за нещо....Круме, дай някаква реална информация как Норникел изкупува паладийчецът от своите конкуренти (най-големият е Anglo American), за да надува цената? Напротив - ръководството на компанията наскоро изрази притеснения именно от повишаването на цената, което може да предизвика отлив от паладийчецът и предложи мерки за удържане на това поскъпване.И не знам къде гледаш, че никелчецът, платинчицата и медта са надолулу - защото аз пък гледам, че индустриалните метали са си стабилни, което е добър знак, а платинчицата поскъпва, макар и не с темпът на паладийчецът. Ето туканка гледам аз:https://markets.businessinsider.com/commodities/copper-priceИли винаги руснаците нещо трябва да са виновни - в случая, че имат ресурси, ама не щат проклетниците да ги подарят на "демократическият" свят?Апропо - това, че в Русия няма корона вирус, не е ли подозрително? За мен това доказва, че ВОВА Е ВИНОВЕН !!! (Както винаги)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още