IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт: Петролният пазар ще бъде балансиран до края на годината

Не е изключено увеличаване на предлагането, смята петролният министър на арабската страна Халед Ал-Фадел

17:31 | 27.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се глобалният петролен пазар да бъде балансиран до края на 2019 г., тъй като размерът на световните запаси спада, а търсенето остава силно, заяви министърът на петрола на Кувейт Халед ал Фадел, цитиран от Ройтерс.

Според него работата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по отношение на балансирането все още не е приключила.

Все още съществува неяснота при растежа на търсенето на петрол поради опасенията около подновения търговски спор между САЩ и Китай, както и влиянието му върху глобалната икономика, като в същото време добивът на американски шистов петрол продължава да расте, сподели още Ал Фадел.

По неговите думи тази несигурна перспектива затруднява ОПЕК и нейните съюзници да изградят ясен план за доставките на петрол през втората половина на годината. Ал Фадел посочва, че е твърде рано да се каже дали производителите на петрол ще повишат сегашните си цели след юни. 

ОПЕК, Русия и други петролни страни, познати с общото название ОПЕК+, се съгласиха да редуцират добива с 1,2 млн. барела на ден от януари за шест месеца напред, като целта им беше да спрат сериозния ценови спад, който започна през есента на 2018 г.

„Днес, на пазара има голямо безпокойство, свързано основно с доставките. Например, въздействието на решението на американското правителство да не удължи гратисния за купувачите на ирански петрол все още не е усетено“, предупреди Ал Фадел.

Той също така посочи като дестабилизиращи фактори възможността за допълнителни американски санкции срещу Венецуела, политическата нестабилност в Либия, увеличаването на американския шистов добив и търговската война между Вашингтон и Пекин.

„Ако погледнем към търговските запаси на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), смятам, че сме на прав път“, заяви петролният министър.

Сезонният ръст при търсенето на петрол се очаква да бъде силен през следващите няколко месеца, като в крайна сметка това ще доведе до балансиране на пазара до края на годината, подчерта Ал Фадел.

Според него увеличаването на предлагането на петрол след юни не е невъзможно, като всички варианти се обсъждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още