IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия преговаря с руски и китайски компании след изтеглянето на ENI

Източникът от либийското правителство обаче не е посочил имената на конкретни фирми, с които се преговаря

11:53 | 08.07.11 г.
Либия преговаря с руски и китайски компании след изтеглянето на ENI

Либийското правителство преговаря с руски и китайски енергийни компании за редица проекти, които бяха изоставени от италианския концерн ENI заради безредиците в арабската държава, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от либийското правителство.

Ръководството на ENI, която работи в Либия от 1950 г., през тази година реши да изтегли от страната чуждестранния персонал във връзка с масовите безредици.

Освен това италианският концерн заедно с други компании сключи договори с либийските бунтовници, което принуди либийското правителство да търси негов заместник.

„Изтеглянето на ENI стана без предупреждение и властите в Либия започнаха преговори с големи руски и китайски петролни компании с цел да ги привлекат за участие в инвестициите“, цитира агенцията представителя на либийските власти.

Не са посочени обаче никакви подробности за фирмите, участващи в преговорите.

Говорител на ENI е отказал да коментира ситуацията.

В средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттеглянето на Муамар Кадафи, който управлява страната вече 40 години. Те прераснаха във въоръжен сблъсък между правителствените сили и бунтовниците.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН въведе забранена за полети зона над Либия. На 19 март коалиция от държави започна военна операция за осигуряване на зоната, въвеждане на ембарго за доставка на оръжия и за защита на цивилното население, чието командване няколко дни по-късно бе поето от НАТО. Мандатът на операцията изтече на 27 юни, но на 1 юли бе удължен с 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още