IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либийските бунтовници продадоха петрол за 100 млн. долара

Скоро след като бунтовническите сили поеха контрола над ключовите петролни съоръжения в източната част на Либия, Катар предложи да им помогне да продават петрола

16:59 | 09.05.11 г. 1
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Тръби в рафинерия в близост до град Адждабия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръби в рафинерия в близост до град Адждабия. Снимка: Ройтерс

Либийските бунтовници намериха начин да си набавят крайно необходимите им пари в брой, като продадоха петрол за 100 млн. долара, изплатени чрез катарска банка в щатски долари, съобщи днес член на петролно-газова група на бунтовниците в подкрепа на Либия, цитиран от Ройтерс.

Бунтовниците, воюващи срещу либийския лидер Муамар Кадафи, все по-отчаяно се нуждаят от пари за храна и лекарства, което накара западни и арабски държави миналата седмица да им обещаят средства, евентуално възлизащи на милиарди.

„Досега около 1 млн. барела са били продадени за 100 млн. долара и парите се използват за купуване на основни суровини като храна и други помощи“, заявява източникът в кулоарите на среща на либийските опозиционни племенни съвети в Абу Даби.

„Плащанията за либийския суров петрол са направени в щатски долари през банкова сметка в Катар“, допълва източникът, пожелал анонимност.

Скоро след като бунтовническите сили поеха контрола над ключовите петролни съоръжения в източната част на Либия, Катар предложи да им помогне да продават петрола.

„Създадохме петролно-газова помощна група в Доха и сега имаме офис там“, отбелязва източникът. „Катар помага с търгуването на суровия петрол и основният ни целеви пазар в момента е Южна Европа“, допълва той.

Националната петролна корпорация (NOC) на Либия, която на практика контролираше целия петролен сектор на страната, е обект на санкции от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Набиваш лошия, крадеш му часовника, продаваш го и вече можеш да си купиш пистолет за да можеш следващия път да го гръмнеш !Кой обаче купи часовника?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още