Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Лидерът в производството на литий ще добива метала от солно поле в Чили

Albemarle ще търси увеличение на добива до 85% спрямо сегашните 50-55 на сто

Лидерът в производството на литий ще добива метала от солно поле в Чили

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на литий в света работи върху проект за извличане на метала от натриевия хлорид, който изпомпва от чилийска солни полета, стимулиран от ръста в глобалното търсене на суровината, използвана при производството на батерии за електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Albemarle Corp. използва метод за извличане на литий, който обикновено се съдържа в соли, като по този начин повишава добива до 80-85% спрямо обичайните 50-55%, заяви в интервю главният изпълнителен директор на разработчика Кент Мастърс. 

Американската компания и нейният най-голям конкурент SQM разширяват своя бизнес в чилийското солно поле Salar de Atacama, за да отговорят на очакваното утрояване на търсенето на метала на фона на започналата революция на електрическите превозни средства. В същото време те се опитват да ограничат извличането на сол и употребата на прясна вода заради нарастващия натиск от страна на техни клиенти, обществеността и регулаторите.

С бюджет по-малък от 200 милиона долара, проектът за подобряване на добива ще отнеме около 18 месеца за неговото изпълнение и още шест месеца за стартиране на продажбите на продукцията.

„Винаги търсим начини да увеличим максимално ефективността си в Salar и на конверторните инсталации“, изтъква Мастърс.

Базираната в Шарлот, Северна Каролина, компания ще инвестира в Чили в момент, когато опозиционните политици в страната призовават за по-голям принос от миннодобивната индустрия за финансиране на социалните разходи, както и за цялостна трансформация на управлението на водите.

Albemarle не вижда голям риск за литиевата индустрия от предложените данъчни промени в Чили и винаги търси начини да подобри своята устойчивост „със или без натиск от страна на правителството“, добавя Мастърс.

Инвестициите на дружеството в страната се подкрепят и от оптимистичните перспективи на Albemarle за търсенето на литий в краткосрочен и дългосрочен план. Компанията търси допълнителни ресурси за задоволяване на търсенето отвъд това десетилетие.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролните цени продължават спада си заради делта варианта*