Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени

Нефтохимическата промишленост ще продължи да играе ролята на основен двигател при ръста на търсенето на суров петрол, смята Фатих Бирол

МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция за енергия. Снимка: Ройтерс

Международната агенция за енергия (МАЕ) не очаква петролните цени да се повишат значително, тъй като търсенето се забавя и се създава пренасищане на пазарите, заяви изпълнителният директор на организацията Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс. 

„Цените се определят от пазарите... Ако погледнем пазара днес, ще видим, че търсенето се забавя съществено“, посочва Бирол по време на двудневна конференция в Ню Делхи.

МАЕ преразгледа своята прогноза за растежа при глобалното търсене на петрол за 2019 г. до 1,1 млн. барела на ден и може да я понижи още, ако глобалната икономика и по-специално тази на Китай се забавят допълнително, подчерта Бирол в интервю за Ройтерс.  

Още по темата

През 2018 г. МАЕ прогнозира, че през 2019 г. търсенето на петрол ще нарасне с 1,5 млн. барела на ден. Но през юни тази година организацията понижи прогнозата си до 1,2 млн. барела.

„Съществено количество петрол се очаква да постъпи на пазарите от САЩ, около 1,8 млн. барела дневно, плюс обемите от Ирак, Бразилия и Либия“, добави още Бирол.

При нормални обстоятелства ръководителят на МАЕ не очаква „голямо покачване“ в петролните цени. Но предупреди, че сериозните политически сътресения могат да повлияят на пазарната динамика.

Цените на суровия петрол се покачиха с близо 2 % днес, след като американски военен кораб унищожи ирански дрон в Ормузкия проток, един от най-важните маршрути за петролните пазари.

Визирайки Индия, Бирол заяви, че страната може да съкрати своя внос, на фона на нарастващото вътрешно търсене, като в същото време повиши местния добив на петрол и природен газ.

През 2015 г. индийският премиер Нарендра Моди си постави за цел да понижи зависимостта на страната от вноса на петрол до две-трети от потреблението през 2022 г., и на половина до 2030 г. Но растящото търсене и слабото местно производство повишиха вноса с 84% през последните 5 години.

Междувременно МАЕ не очаква глобалното пренасочване към екологично чисти електрически превозни средства значително да намали търсенето на суров петрол, заяви Бирол, тъй като основният двигател на търсенето в световен мащаб е нефтохимическата промишленост, а не автомобилите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?