Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Негативната тенденция при петрола може да се прехвърли и върху природния газ

От агенцията предупреждават, че ако трендът с ниските петролни цени се задържи, може да се очаква закриване на много рафинерии от страна на големите играчи

МАЕ: Негативната тенденция при петрола може да се прехвърли и върху природния газ

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Глобалната криза, причинена от пандемията от коронавирус, ще се усети при световните вериги на доставка на петрол, както и в други части на енергийния сектор, се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван в сряда.

Цените на петрола се сринаха, когато пандемията намали търсенето на горива и продължи с натиск върху доставките на петрол, съчетан с провала на преговорите между Русия и Саудитска Арабия относно по-дълбокото съкращение на производството в рамките на споразумението ОПЕК+, припомня Ройтерс. 

Още по темата

Цените на суровия петрол завършиха първото тримесечие с най-големите си загуби в историята и изтриха около 55% от стойността си през март. В понеделник цените също паднаха до най-ниското си ниво от 2002 г.

Около 5 милиона барела петрол, извличани всеки ден по света, не се търгуват с достатъчно високи рискови премии, за да се компенсират разходите за добиването на суровината, смята МАЕ.

Цените при производителите на петрол в Западна Канада са спаднали до едноцифрени стойности, а в някои части на Северна Америка за други класове петрол се появяват и отрицателни цени, се посочва в доклада.

Производителите на петрол реагираха чрез значително намаляване на разходите си за ново производство, като първоначалните съкращения бяха в диапазона от 20% до 35% спрямо планираните по-рано за 2020 г., добавят от МАЕ.

Агенцията изчисли по-рано спада в диапазона 50% - 85% на нетните приходи на някои производители през 2020 г. спрямо 2019 г., но тези спадове могат да бъдат дори по-големи в зависимост от степента на шока при търсенето.

Много големи петролни компании ще преоценят съществуващите си портфейли, което вероятно ще доведе до поредната вълна от закриване на рафинерии.

МАЕ също предупреди за последиците от срива на цените на петрола върху други енергийни сектори, като добави, че устойчивият период на ниски цени на петрола ще повлияе на перспективите за прехода на чиста енергия като фокусирането върху природния газ.

„Петролът с цена от 25 долара за барел би направил някои международни доставчици на газ неспособни да покрият оперативните си разходи, а потиснатият газов спот пазар няма да осигури никакво облекчение“, подчертават от МАЕ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?