Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ очаква умерен дефицит на петролния пазар от второто тримесечие

Организацията запази без промяна прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в глобален мащаб през тази година на ниво от 1,4% или 1,4 млн. барела дневно

МАЕ очаква умерен дефицит на петролния пазар от второто тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

На петролния пазар ще се наблюдава умерен дефицит през второто тримесечие на годината, като ОПЕК разполага с предпазен механизъм, който да предотврати покачване на цените в случай на проблеми с доставките, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Организацията, която координира енергийните политики на индустриализираните държави, запази без промяна прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в глобален мащаб през тази година на ниво от 1,4% или 1,4 млн. барела дневно.

Още по темата

От МАЕ посочиха, че стабилното увеличение на добива в държавите извън ОПЕК, най-вече в САЩ, ще гарантира достатъчното снабдяване на пазара.

Според организацията пазарът може да отчете умерен излишък през първото тримесечие на 2019 г., преди да навлезе в дефицит с около 0,5 млн. барела на ден през второто.

„В същото време съкращението на производството (в ОПЕК) увеличи предпазния капацитет на резервните количества. Това е особено важно сега, когато икономическите настроения стават по-песимистични и глобалната икономика може да навлезе в по-чувствителен период“, допълват от МАЕ.

Агенцията посочи още, че има особени притеснения за възможността от по-нататъшен спад на производството във Венецуела, където добивът през последните месеци се е стабилизирал на ниво от 1,2 млн. барела на ден.

Според МАЕ проблемите във венецуелската електропреносна мрежа – от ключово значение за добива на „черно злато“, са такива, че не е сигурно дали тяхното решаване ще бъде трайно. Въпреки това в случай на по-значителна загуба на доставки от латиноамериканската страна ОПЕК може да реагира с резервен капацитет от 1,8 млн. барела дневно.

От организацията също така посочиха, че продължаващият ръст на американския добив дава спокойствие на световните пазари.

През 2018 г. САЩ са били отговорни за 79% от 2,8-те млн. барела дневен ръст на държавите извън картела.

„Безмилостното темпо продължава през 2019 г., като американските доставки се очаква да нараснат с 1,5 млн. барела на ден и да представляват 83% от растежа в размер на 1,8 млн. барела дневно извън ОПЕК“, посочват от МАЕ. Оттам допълват още, че се очаква през 2021 г. САЩ да станат нетен петролен износител на средногодишна основа.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 3544   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*