IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ понижи прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през 2019 г.

Очакванията на агенцията са търсенето да се свие със 100 хил. барела на ден до 1,1 млн. барела на ден през тази година

22:02 | 09.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай и по-силният спад на световния икономически растеж отслабват търсенето на петрол и тласкат надолу петролните котировки, съобщи в месечния си доклад Международната агенция по петрола (МАЕ), цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Агенцията преразгледа към понижение прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през тази и следващата година, тъй като търговското напрежение оказва натиск на активността в енергоемките производствени сектори по света.

МАЕ понижи прогнозата си за растежа на търсенето със 100 000 барела на ден до 1,1 милиона барела на ден през тази година и 1,3 милиона барела на ден догодина.

В доклада е посочено, че перспективите за политическо споразумение между САЩ и Китай се влошават, а в същото време напрежението в Залива, където има нападения срещу петролни танкери заради дипломатическото противопоставяне между САЩ и Иран, подхранва безпокойствата.

Доставките обаче остават големи въпреки усилията на някои страни като Саудитска Арабия да произвеждат по-малко петрол, за да подкрепят цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Само за по малко от седмица цената на петрола се срина с близо 10 долара за барел и сега е 58 долара. Налице е не намалено търсене , а преминаване към нови форми на разплащане заобикалящи американските санкции към Иран и подмяната на долара с други платежни средства. Все повече са държавите намиращи начин да направят това, като първенец разбира се е Китай. ВАЛУТНАТА ВОЙНА САЩ - КИТАЙ ВЕЧЕ Е ОБЯВЕНА от представителите на ККП.Как ще приключи тя??КАТО ЗА НАЧАЛО С С ГЕОФИЗИЧНА , ИЛИ БИОЛОГИЧНА ВОЙНА. СТАВА СТРАШНИЧКО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още