IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пренасищането на пазара на петрол ще продължи и през 2017 г.

Организацията изненадващо понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол през следващата година

21:03 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишъкът на глобалните петролни пазари ще трае по-дълго от очакваното досега, продължавайки и през 2017 г., тъй като растежът на търсенето се забавя, а предлагането е устойчиво, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Световните запаси от петрол ще продължат да се трупат и през 2017 г. - четвърта поредна година на свръхпредлагане, твърди МАЕ. Растежът на потреблението потъна до двугодишен минимум през третото тримесечие заради забавяне на търсенето в Китай и Индия. В същото време рекордното производство от страните членки на ОПЕК от Персийския залив захранва излишъка, коментира агенцията. Миналия месец тя прогнозира, че пазарът ще се завърне към равновесие тази година.

„Предлагането ще продължи да задминава търсенето поне през първата половина на следващата година“, заяви базираната в Париж организация в месечния си доклад. „Колкото до завръщането на пазара към баланс – изглежда, че ще трябва да изчакаме още известно време“.

Почти две години, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) определи стратегия за елиминиране на глобалното презасищане на петрол чрез натиск върху конкурентите си с по-ниски цени, пазарите продължават да се борят с излишък, а суровият петрол е под 50 долара за барел. Организацията планира да проведе неформални разговори с конкурента си Русия в Алжир по-късно този месец, засилвайки спекулациите, че производителите може да договорят замразяване на производството, за да повишат цените.

„Това е значителна промяна в перспективите на МАЕ, която доскоро виждаше ребалансиране на пазара през 2016 г.“, заяви Хари Чилингириан, ръководител на стратегията за пазарите на суровини в BNP Paribas в Лондон. „Дългосрочната игра на ОПЕК продължи малко по-дълго, предполагайки нуждата цените на петрола да останат ниски за по-дълго, за да се стимулират необходимите корекции в предлагането“.

МАЕ намали прогнозите си за глобалното търсене на петрол през следващата година с 200 хил. барела на ден до 97,3 млн. барела на ден. Тя понижи оценките си за растеж за тази година със 100 хил. барела на ден до 1,3 млн. барела на ден, позовавайки се на „драматичното забавяне в Китай и Индия“ през това тримесечие в комбинация с „изчезващ растеж“ в развитите страни.

„Последните устои на растежа на търсенето – Китай и Индия, са разклатени“, каза МАЕ, която съветва 29 страни по енергийната политика. „Стимулите за по-евтин петрол избледняват. Рафинериите очевидно губят интерес към още суров петрол“.

Доставките извън ОПЕК ще се възстановят през 2017 г. след острия спад през тази година, нараствайки с 380 хил. барела на ден, посочва докладът. Оценката е „малко“ по-висока от тази през миналия месец заради по-силното от очакваното представяне на Норвегия и Русия. Шистовото производство на петрол в САЩ ще започне да се възстановява през втората половина на 2017 г., се казва още в доклада.

„ОПЕК е в капан“, казва Оливие Джейкъб, управляващ директор на консултантите Petromatrix в Цуг, Швейцария. „Предлагането от извън ОПЕК успя да се адаптира по-добре от очакваното към новите цени на петрола“.

Производството от 14-те страни членки на ОПЕК нарасна леко миналия месец, след като страните от Персийския залив като Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ са добивали на или близо до рекордни нива, а Ирак също е засилил производството си, каза МАЕ. Саудитска Арабия е задминала САЩ като най-големият производител на петрол в света, когато в оценката се включват и суровините извън суровия петрол, като природен газ. САЩ водеше от април 2014 г.

Комбинацията от намаляващо търсене и повишено производство на ОПЕК е увеличило резервите в развитите страни до рекордни нива през юли – 3,1 млрд. барела.

„Ръстът на търсенето се забавя, а предлагането нараства“, каза агенцията. „Вследствие на това резервите от петрол в страните от ОИСР се увеличават до невиждани нива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още