IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Темата за рисковете при доставките на петрол остава актуална

Според агенцията през втората половина на 2019 г. ръстът при търсенето на петрол в глобален мащаб може да се ускори с 1,6 млн. барела на ден

19:00 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните пазари през септември издържаха на случай на мащабно прекъсване на доставките, след като атаките с дронове срещу Саудитска Арабия временно засегнаха около 5,7 млн. барела на ден производствен капацитет. В понеделник на 16 септември, първият ден на търговия след инцидента, след първоначален скок до 71 долара за барел цената на Брент се понижи отново, след като стана ясно, че щетите, макар и сериозни, няма да причинят дълготрайни смущения на пазарите. Постиженията на Aramco относно възстановяването на операциите и поддържането на доверието на клиентите бяха много впечатляващи. И това е ясно и поради факта, че в момента на публикуване на този коментар, цената на Брент е близо до 58 долара за барел, или приблизително с 2 долара под ценовото ниво точно преди атаките, се посочва на сайта на Международната агенция за енергия (МАЕ). 

Интуитивно, прецизните атаки срещу Саудитска Арабия и възможността те да се повторят трябва да поддържат напрежението на пазара. Засега обаче има малко признаци за това, тъй като опасенията относно сигурността бяха засенчени от по-слабия растеж на търсенето и перспективата за появата на вълна от ново производство на петрол - големият проект на Норвегия Johan Sverdrup стартира този месец и ще достигне производствен капацитет от 440 хил. барела дневно до средата на 2020 г.

В своя прочит на данните както за 2019 г., така и за 2020 г., МАЕ намали перспективата за растежа на търсенето на петрол с 0,1 мил. барела на ден. Въпреки това намалението за 2019 г. отразява главно техническата корекция поради новите данни, показващи по-голямо търсене в САЩ през 2018 г., което намали броя на растежа през тази година. Тази година има две много различни половини. През първото полугодие глобалният растеж достига едва 0,4 млн. барела на ден, докато през втората половина той може да се ускори с 1,6 млн. барела дневно, като последните данни подкрепят прогнозата: растежът на търсенето извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през юли и август беше съответно 1 млн. и 1,5 млн. барела на ден, като търсенето в Китай нараства солидно с повече от 0,5 млн. барела на ден на годишна база.

Търсенето в страните от ОИСР остава сравнително слабо, макар че с преминаването към втората половина на годината растежът се завръща заради ниската база от второто полугодие на 2018 г. Търсенето е подкрепено и от цените, които са с над 30% под годишните нива от 2018 г. За 2020 г. по-слабата прогноза за растежа на БВП доведе до намаляване на перспективите за търсенето на петрол до ръст от 1,2 млн. барела на ден.

Обновеният фокус върху основите на търсенето и предлагането не означава, че атаките срещу Саудитска Арабия могат да бъдат отхвърлени като незначителни последици. По-нататъшни инциденти в този стратегически важен регион на Персийския залив могат да причинят още по-големи смущения. Ключов урок от последните седмици е, че светът има голяма застрахователна полица под формата на акции. Членовете на МАЕ притежават допълнителни 1,6 млрд. барела стратегически резерви и бързата реакция на Агенцията да разгледа спешното освобождаване на запаси помогна за успокояването на пазарите. Въпреки това обаче сигурността на доставките остава много актуална тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още