IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта отправя смесени послания за състоянието на глобалната икономика

Дългите позиции в медта на мениджърите на активи са на най-ниското ниво от американските избори насам

12:22 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Медта може да се превърне във фактор, който връща обратно в реалността пазарите, изпаднали в еуфория след първия тур на президентските избори във Франция. Центристът Еманюел Макрон спечели най-много подкрепа (около 23,7%) и отива на балотаж на 7 май срещу Марин льо Пен (около 21,7%), която оглавява крайнодесния Национален фронт. След обявяването на резултатите еврото скочи до най-високите си стойности от края на март, а акциите на европейските пазари са в подем в понеделник.

Дългите позиции в медта на мениджърите на активи често се използват за барометър за глобалното състояние на икономиката заради широкото си разпространение. Те са на най-ниското ниво от американските избори насам, сочат данни на Комисията по търговия с фючърси върху суровините. 

„Склонността към купуване на рискови активи се сви миналата седмица (към 18 април), което може да е причинено по-скоро заради опасения за ръста, а на заради изборите във Франция“, коментират анализаторите от Bank of America Merill Lynch. Данните до 18 април показват, че нетните дълги позиции са 39 159, което отразява най-слабите бичи настроения от пет месеца насам. Общият брой на късите позиции пък е на най-високото ниво от над пет месеца.

Цената на медта се понижи с близо 9% от върха си през февруари до миналата седмица. Инвестиционната банка Goldman Sachs коментира неотдавна, че разпродажбите при металите са резултат от несигурността за перспективите пред глобалната икономика. Факторите за тези нагласи са блокираните стимули в САЩ, затягането на политиката в Китай и геополитическите напрежения.

Все пак от Goldman Sachs казват, че перспективите пред медта са „конструктивни“ и че индустриалният метал трябва получи подкрепа от жилищния пазар в Китай и рязкото забавяне в предлагането. Банката посочва, че има корелация между доходността по 10-годишните американски ценни книжа и медта. Доходността по тези облигации се повиши с 6 базисни пункта в понеделник, което е четвърти пореден дневен ръст.

Цените на медта през последните три сесии се повиши от 16-седмичното дъно, а проучване на Bloomberg сред трейдъри и анализатори показа, че биковете са двойно повече от мечките, що се отнася до пазара на мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още