IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merrill Lynch: Златото ще премине 2000 долара за унция, ако Фед влее ликвидност

Бернанке поддържа схващането, че по-слабата валута подкрепя конкурентоспособността на страната, и затова ще разхлаби монетарната политика, предвижда банката

11:43 | 12.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Merrill Lynch: Златото ще премине 2000 долара за унция, ако Фед влее ликвидност

Американската инестиционна банка Merrill Lynch добави своя глас в хора на „биковете“ по отношение на цената на златото, като обяви, че ценният метал ще надхвърли 2 000 долара за тройунция, съобщи CNBC.

Франсиско Бланш, ръководител на отдела за изследвания на суровинните и мултиактивните стратегии в банката, заяви, че очаква американският Федерален резерв да започне реализирането на програма за изкупуване на активи на стойност до 500 млрд. долара през втората половина на годината, което ще вдигне доста цената на златото до края на годината.

„Смятаме, че 2 000 долара за тройунция е приблизително точно число“, каза Бланш. „Вярваме, че в края на краищата Фед ще бъде принуден да предприеме вливане на ликвидност. Ако това се случи през септември, както очакват нашите икономисти, скоро ще имаме подем при златото; вероятно ще достигнем 2 000 долара за тройунция догодина“, добави той.

В спотовата търговия тази сутрин златото се търгуваше почти без промяна на ниво от 1 569,71 долара за тройунция. Цената на метала се е понижила с близо 20% от рекорда за всички времена от 1 918 долара за тройунция, достигнат през септември миналата година, след като съчетанието от дългова криза в еврозоната и опасения за световния икономически растеж предизвикаха разпродажба на рискови активи като суровините.

Въпреки този спад наблюдатели на пазара, от прочутия инвеститор Джим Роджърс до мениджъра на хедж фонд Ерик Спрот, продължават да поддържат „бичата“ си позиция по отношение на златото, смятайки, че централните банки по света ще продължат политиката си на монетарно разхлабване и инвеститорите ще търсят метала като гаранция срещу инфлацията.

Трейдърите очакват Фед да предприеме трети кръг от изкупуване на държавни облигации, за да стимулира американската икономика на фона на опасения, че рецесията в Европа и забавянето в Китай може да се задълбочат.

Доходността по базовите 10-годишни американски държавни облигации спадна до 1,517%, а по 30-годишните също се понижи минимално до 2,614%, тъй като инвеститорите се насочват към активите спасителни убежища.

Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Ха ха ха ха ха само преди няколко месеца пееха друга песен за "златния балон" и там разните му псевдо експерти , като екстра ще ли да печатат още ха ха ха ха всички банкери да се преименуват на печатари , а всички икономисти да изучат полиграфията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още