IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Доналд Тръмп да спаси американската шистова индустрия?

Демократите категорично отхвърлят подобна възможност, като дори някои от представителите на петролните лобисти гледат скептично на идеята

20:22 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Белият дом обмисля спасителен пакет от мерки за американската шистова промишленост, въпреки че на идеята се противопоставят толкова много страни, че е изправена пред риска да не бъде одобрена, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Според Washington Post, Белият дом е благосклонен към идеята за осигуряване на помощ за представителите на шистовата индустрия в САЩ, след като взе под внимание предупрежденията на редица представители на бизнеса,„които изразиха загриженост” след внезапния срив в цените на петрола. Предприемачът Харолд Хам от Continental Resources се обърна към администрацията на Тръмп, въпреки че само той посочва, че не е осъществявал „директен“ контакт. Хам е изявен привърженик на президента Тръмп.

Според медиите Хам е загубил 2 млрд. долара в понеделник от 77-процентовия си дял в Continental Resources. Той посочи, че администрацията на президента трябва да обмисли „всяко действие, което може да предприеме, за да защити и запази американските интереси в този момент от несправедлива вреда от което и да било правителство - и ние говорим тук за правителства, независимо дали става въпрос за Русия или Саудитска Арабия“, се подчертава в статията.

Помощта ще включва заеми с ниски лихви за шистовите компании, тъй като достъпът до кредити до голяма степен е затруднен, посочва Washington Post. 

Всъщност, при голяма част от индустрията, която е силно задлъжняла, достъпът до капитал е критичен проблем. По време на спада на петролните цени през 2014-2016 г. много от американските сондажни компании оцеляха и се върнаха към растеж заради почти безкрайното предлагане на кредити и собствен капитал, предоставен от банки, инвеститори и частен капитал.

Този път инвеститорите вече не се интересуват от финансиране на нерентабилното сондиране. Тръмп иска правителството да се намеси, за да подкрепи изпадналите в немилост компании.

Но идеята бе посрещната с явни критики веднага след като Washington Post представи историята. Предложението беше блокирано от демократите, които Тръмп ще трябва да преодолее някак си.

 „Вместо да подсигуряват джобовете на Big Oil (големите петролни компании – бел. ред.), демократите работят върху законодателството за защита на финансовата сигурност на работещите домакинства, засегнати от разпространението на коронавируса“, сподели пред Oilprice Евън Хоулендър, директор комуникации в Комитета за отпускане на кредити към Камарата на представителите на САЩ. „Няма значение колко петролни милиардери губят пари и призовават президента Тръмп. Демократите от Камарата ще останат фокусирани върху реалните нужди на американския народ.“, подчерта Хоулендър.

Вместо това той каза, че демократичната страна иска всеки един икономически стимул да се съсредоточи върху елементи като платен отпуск по болест, засилена застраховка за безработица, продоволствена сигурност, безплатно тестване за коронавирус и достъпно лечение. Не спасителни пакети за шистови сондажни компании, изтъкна Хоулендър.

Но, може би по-изненадващо беше,  че предложеното спасяване на представителите на шистовата индустрия беше посрещнато скептично и от традиционните съюзници на петролната и газовата индустрия. Ръководителят на Американския институт за петрол (АИП), най-мощната лобистка група на петролната индустрия, отхвърли идеята. "Ние вярваме, че не трябва да реагираме така заради един ден на спад на пазара", заяви изпълнителният директор на АИП Майк Сомърс.

Ан Бредбъри, главен изпълнителен директор на American Exploration & Production Council, индустриална група, представляваща 25 независими производители на петрол и газ, заяви пред Washington Post: „Ние вярваме в системата на свободния пазар и ще се застъпваме за политики, които подкрепят равни условия за справяне с геополитическото манипулиране на пазара“.

В сряда министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че помощта за индустриите, включително авиокомпаниите, круизните дружества и пеетролната промишленост, не трябва да се описва като „спасителна помощ“.

„Искам да сме наясно: Това не е спасително решение. Ние не търсим спасителни мерки“, каза Манучин, добавяйки: „Но може да има специфични индустрии, които са силно повлияни от пътуванията и имат проблеми с кредитирането.“

На други места идеята беше посрещната пак със скептицизъм.

Междувременно Bloomberg съобщи, че петролните лобисти настояват администрацията на Тръмп да изкупува петрол за стратегическия петролен резерв (SPR), за да отстрани част от излишното предлагане на пазара. Според медията администрацията също обмисля намаляване на роялти таксата за сондажни компании, работещи на федерална земя. Вече мнозина в Конгреса, както демократи, така и републиканци, смятат, че нивата на въпросните роялти такси така или иначе са твърде ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Държавата спасява големите банки от Уолстрийт, държавата спасява борсата, държавата да налива пари в шистите. Какво стана с капитализма??? Това не е ли цоциализъм, който вие другари казвахте, че е лош. За вас май може, а за други не, така ли???!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още