Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

За момента руснаците действат предпазливо спрямо европейските купувачи на фона на засилващите се дебати относно ролята на газа в процеса на декарбонизация

Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На европейския газов пазар назрява един проблем. Вследствие на дългата, студена зима нивата на хранилищата са необичано ниски за това време от годината. Руската държавна корпорация „Газпром“ може да увеличи доставките. Пазарният лидер обаче не прави това, въпреки че цените наскоро достигнаха 13-годишен връх. На свой ред в Европа нараства загрижеността, че може да се стигне до криза при доставките по време на предстоящата зима, пише Deutsche Welle.

Без допълнителен транзит през Украйна

„Газпром“ не е резервирал допълнителен транзит на газ през Украйна през юли, въпреки че доставките на руски природен газ за ЕС ще спаднат с повече от 2 млрд. куб. метра този месец. 

Още по темата

Поради плановата поддръжка двата останали транспортни газови маршрута до Германия ще бъдат временно преустановени. През тази седмица тръбопроводът „Ямал“, който минава през Беларус и Полша, беше спрян, а много по-големият газопровод „Северен поток“, пренасящ газ през Балтийско море, ще бъде затворен между 13 юли и 23 юли.

"Изглежда, че „Газпром“ не само оптимизира цената и количеството, но е много вероятно да упражни натиск, за да осигури завършване на газопровода „Северен поток 2“, отбелязва Йоаким Ендрес, ръководител на консултантска компания Ganexo.

Газпром настоява, че изпълнява всички свои задължения.

"Дългосрочните договори са основата на нашия бизнес в Европа. Ние стриктно изпълняваме поръчките на нашите клиенти и съответно резервираме транзитен капацитет, а не обратното", посочват от пресцентъра на корпорацията пред DW.

Необичайно празни газови хранилища в Германия и Австрия

Изпълнението на договорните задължения на „Газпром“  не е оспорено. Остава въпросът защо корпорацията не е увеличила доставките си в Европа и какво точно прави, за да изпълни тези задължения, коментира ситуацията Хайко Ломан, независим пазарен експерт.

„Това, което е забележително, и това е наистина нещо ново, е, че „Газпром“ очевидно изпълнява договорите си, като взима значително повече газ от обикновено от хранилищата в Европа и евентуално дори чрез закупуване на търгувани количества на европейския пазар. Поне това чувам от дилъри ", споделя Ломан.

В резултат на този подход двете най-важни хранилища на „Газпром“ в Европа - първото, най-голямото в ЕС, намиращо се край германския град Реден, а другото - в западноавстрийския град Хайдах, бяха почти изчерпани в началото на лятото, като запълването им е едва започва.

"Това е напълно необичайно за „Газпром“ и е нужна политическа интерпретация", изтъква Ломан.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
4
 
18
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
въпроса е - не може ли, а иска ли? и по-скоро трябва ли?иначе отде ток за Европейския дворец в Брюксел и палатите му. Докато вземат важните решения за въглероднонезависима икономика, трябва все пак да има и ток и да се движи това онова.
0
 
6
 
17
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всъшност можеха да напишат какво е ситуацията в момента. Договортите за доставките се изпълняват плюс допълнително 14 млрд куб. м. през преносната мрежа в Украйна резервирани на редовните аукциони. Европа има още два големи доставчика на газ Норвегия и Алжир. Да не споменаваме терминалите да втечнен газ. Но за увеличаване на доставките от другите доставчици не се пише. Когато има нужда от увеличение на доставките това е задължение на Русия и ако това не се случва познайте кой е виновен? Защо Газпром да увеличава доставките? За да спечели повече пари. И в момента им се получава добре цените са по-високи от зимните 20/21. При тази тенденция цените през зимата ще гонят азиятските. Пак Газпром ще е виновен. Чудя се как още не са почнали да говорят за санкции?
0
 
4
 
16
korn до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
имах предвид за ситуацията със СП2....колкото до 20 lng терминала-чудесно, повече бензиностанции, по голяма конкуренция, по ниски цени за нас
3
 
0
 
15
zelka007 до: korn
преди 2 месеца
колко нищо да не направиха ... има нема около 20 lng терминала се построиха в ЕС ... и на всичките капацитета е договорен за петилетка напред ... :)))
2
 
0
 
14
преди 2 месеца
поскъпването на природния газ е прекрасна новина , който се хване да инсталира термопомпи нема да сбърка в близките години ...

Още от Суровини
Подложените на американски санкции Иран и Венецуела сключиха петролна сделка