IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Цената на златото може да потъне до 800 долара за тройунция

Експертите виждат възможност за подобно развитие при покачване на лихвите на Фед, нова корекция в Китай и разпродажби на активите на централните банки

09:54 | 24.07.15 г. 26
Morgan Stanley: Цената на златото може да потъне до 800 долара за тройунция

Златото бе поставено под силен натиск през тази седмица, като потъна до 13-годишно дъно под 1 100 долара за тройунция. Според Morgan Stanley ситуацията на пазара може да стане още по-лоша, поради което експертите не изключват дори спад на цената до 800 долара за тройунция.

За да се стигне до там обаче, Федералният резерв на САЩ трябва да започне да повишава лихвените проценти. Освен това налице трябва да е нова корекция на фондовите борси в Китай и разпродажби на резервите на централните банки, посочва в доклад, цитиран от Bloomberg, анализаторът Том Прайс. Според банката металът е по-вероятно да се търгува около 1 050 долара за тройунция, с което експертите запазиха по-ранната си прогноза за движенията на пазара през 2015 г.

Към края на сесията на Wall Street в четвъртък цената на жълтия метал бе 1 094,10 долара за тройунция.

Интересът към благородния метал отстъпва на фона на заявките от страна на Фед, който се готви да увеличи разходите по заемите, давайки по този начин тласък на долара. Според Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc цената на актива може да спадне под 1 000 долара за тройунция, докато от Standard Chartered Plc обявиха единствено очакванията си, че поевтиняването ще продължи.

Скорошното бягство от златните кюлчета изпрати Commodity Index на Bloomberg до най-ниското ниво от 2002 г. насам. Натиск върху измерителя поставиха и спадовете при другите ценни метали и поевтиняването на американския петрол до под 50 долара за барел.

"Нагласите за стоките се влошават", посочва Morgan Stanley в доклада от 22 юли, обръщайки поглед най-вече върху благородните метали. Досегашните прогнози обаче рискуват и да не се оправдаят с оглед на разпродажбите на метала през юли и пропадането на китайския капиталов пазар, се изтъква още в доклада.

"Инвеститорският интерес е много слаб в момента", каза Хелън Лау, анализатор в Argonaut Securities в Хонконг, според която цените ще потънат още, след като Фед предприеме своя ход по корекция на ставките. "В крайна сметка те (американските централни банкери – бел. ред.) ще увеличат процента през тази година".

Председателят на Фед Джанет Йелън потвърди през миналата седмица, че централната банка ще повиши разходите по заемите през тази година. Повечето икономисти прогнозират, че ходът ще бъде предприет през септември, а вторият най-често споменаван месец като възможност е декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 17 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
ше се сетите че златото е индустриален метал. и това е всичко което трябва да знаете за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 23 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Ами чувал ли си, Моторетка, руската пословица "пока гром не грянет, мужик не перекрестится"? Скъпият нефт, просто, не предразполага към диверсификация. - Помпиш-пълниш пачки, помпиш-пълниш пачки...И тук е добрият момент за Русия: Кризата ги притисна да се очовечават. Щото, незаслуженото богатство опорочава мисленето, оттам-действията и накрая-бита. Сега, въпреки големите наличности, Русия се замисли и взе да се измъква от суровинната зависимост. Няма защо да се чудим, ако пак скочи цената на газта: Ако за по-малко стока получава същите пари, кой нормален ще се дърпа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ти си неспасяем .... :)) нишо аз съм както винаги в обратната посока щото искам да взеем некой лев, пък ти шорти там. И аз не виждам фОндаментална причина да печатат пари като откачени ама го праат нали?, дефлация имало не знам си кво имало, цените у магазинот разтат ли разтат, цените на дизелот паднаха от 1.45 евра на 1.17 евра при положение, че смръдливия петрол падна с 50% ?!?!? Мотовилка стига си търсил под вола теле и си давал обяснения, които не съвпадат с действителността .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 9
StraightForward
преди 8 години
ахаххахаха Едва ли не, златото е участник в валутите, но до някакви проценти под 50% и такива писания са меко казано смешни ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
50 долара няма да стане златото, но цената му без проблем може да падне на 300-500 долара, където беше преди да надуят балона в него. Никаква фундаментална причина няма в момента със злато да може да купуваш с пъти повече стоки (хляб, обработваема земя, мерцедеси и т.н.) спрямо 2000-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 23 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Що да не пада с 200$.Колко ще е EURUSD, ако цената на златото стане 500$? 0.5?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Какво точно му е мъдрото на Путин? Вместо да си диверзифицира икономиката, когато цените на нефта бяха високи, той само раздаваше високи пенсии и заплати и сега е притиснат като в менгеме от ниските цени на нефта и санкциите на запада? Увеличването на златните резерви също няма да се окаже много мъдро решение, когато цената на златото падне до 400-500 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
мнооо ми се иска да им повервам на Стенли, но просто те тея два индикатора нешо съвсем в обратна посока сочатhttp://stockcharts.com/h-sc/***?s=$GDXADP&p=D&yr=2&mn=0&dy=0&id=p86686806630http://stockcharts.com/h-sc/***?s=$BPGDM&p=D&yr=2&mn=0&dy=0&id=p23604672728и по случая пуснах поръчка за младите копачи GDXJ, после ше видиме кой е прав Стенлито и болшинството тука или индикаторите и аз .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Да, правилно ги е дал, но от миналото не можеш да си правиш изводи за бъдещето. За мене случилото се със златото е един малък черен лебед. Сега масираната разпродажба в Китай изглежда много логична. След като партийната повеля на китайските другари е индексите да растат, то за какво да се хеджираш в злато. Разпродавай го и бързай да влезеш на пазара преди да е отишал на високо. Това от Morgan Stanley няма да го разберат, но по-старите от нас - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
През Септември 2011 беше около 2000 долара !!!MZ/X правилно е дал низходящият тред за четирите години, като четвъртата се явява 2015г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още