IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley понижи прогнозата си за златото, но продължава да очаква ръст

От американската банка очакват традиционната разлика в цените между златото и платината да бъде възстановена

14:20 | 24.01.13 г.
Morgan Stanley понижи прогнозата си за златото, но продължава да очаква ръст

Американската банка Morgan Stanley понижи днес прогнозата си за цената на златото за настоящата година, но запазва мнението си, че макроикономическата обстановка остава благоприятна за поскъпване на ценния метал, съобщи MarketWatch.

Банката понижи прогнозата си за средната цена на златото през 2013 г. с 4% до 1 773 долара за тройунция. Предвижданията ѝ за цената на среброто за тази година също бяха орязани с 4% до 33,44 долара за тройунция.

„Запазваме „бичата“ си позиция за перспективата пред цената на златото за 2013 г. въпреки натиска от разпродажбите напоследък, предизвикани от притесненията на пазарите за по-ранно от досега очакваното затягане на монетарната политика на САЩ“, обясниха от банката.

„Очакваме, че много ниският номинален основен лихвен процент, продължаващото придържане към третия кръг за вливане на ликвидност и възстановяването с по-бавното от предвижданото темпо с придружаващия го натиск върху разхлабването в САЩ ще се съчетаят, окуражавайки инвестициите в злато въпреки нарасналите цени“, добавят оттам.

Среброто би трябвало да продължи да се представя по-добре на относителна база през настоящата година въпреки очакваната волатилност, смятат експертите на кредитната институция.

В средносрочен план платината и паладият са „отчетливо по-привлекателни“ след новината за планираното свиване на добивите в мините на Anglo American Platinum Ltd., смятат те. Поради тази причина всякакви признаци за успех при извършването на това свиване на предлагането биха могли да доведат до по-големи физически повишения в цената на платината през тази година, се посочва в съобщението.

„Подобно развитие подсили нашето отдавна поддържано мнение, че традиционната разлика в цените на платината и златото евентуално ще бъде възстановена, тъй като фундаментите на пазара на платина се подобряват, а инвеститорският апетит към златото като инструмент за хеджиране спрямо несигурността на финансовия пазар постепенно ще избледнява, тъй като в крайна сметка световната икономика и финансовите пазари се радват на подобрение“, смятат от Morgan Stanley.

През настоящата година от банката очакват платината да достигне средна цена от 1 715 долара за тройунция, а паладият – 708 долара за тройунция.

Оттам понижиха минимално прогнозата си за цените на медта, алуминия, никела и цинка през 2013 г. и повишиха тази за цените на оловото и калая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още