Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

На Европа ѝ се налага да използва скъпите, мръсни въглища

Цената на северозападните европейски въглища с доставка през февруари се увеличи с над 3% и се намира на най-високото си равнище от три месеца във вторник

На Европа ѝ се налага да използва скъпите, мръсни въглища

Снимка: Bloomberg LP

Въглищата ще играят ключова роля за производството на електричество в Европа тази зима, въпреки че цените скачат, а властите затварят електроцентрали.

Цената на северозападните европейски въглища с доставка през февруари се увеличи с над 3% и се намира на най-високото си равнище от три месеца във вторник. На този фон в понеделник британското потребление достигна до най-високото си ниво от март.

Цената на европейските въглища расте. Графика: Bloomberg

Правителствата от Германия до Нидерландия и Великобритания в същото време продължават да затварят въглищни електроцентрали – които бълват близо два пъти повече въглероден диоксид, отколкото тези на газ. В същото време обаче мрежовите оператори плащат състояния, за да може да ползват въглищата като резервен вариант, когато доставките от другите по-зелени източници на енергия намаляват.

Британският мрежови оператор National Grid Plc в понеделник предупреди, че е необходим по-голям капацитет – към вторник следобед въглищните централи произвеждат 3000 мегавата, като производството на електроенергия от газ също се увеличава.

Въпреки търсенето страната се опитва да се откаже от твърдото гориво, като до края на годината Drax Group Plc и Electricite de France SA ще спрат да го използват напълно. Това означава, че се очаква дори още по-голямо търсене на природен газ, чиято цена също расте главоломно на фона на подновеното напрежение с Русия и занижените резерви.

Затварянето на оставащия британски въглищен капацитет, както и изваждането от експлоатация на стари ядрени централи, „има потенциала още повече да увеличи експозицията“ към газовите цени, посочва Глен Риксън, анализатор на S&P Global Platts.

В Германия, най-големият пазар на електроенергия в Европа, въглищата също доказват важността си през ноември и декември, като производството на електроенергия от въглищни централи се е увеличило с 16% спрямо година по-рано, показват данни на  Fraunhofer.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
преди 3 месеца
Koлко пъти сме говорили че тези управници в Европа не знаят какво правят. Те слагат каруцата пред коня. Изчакайте нещата да се развият, технологиите, нови енергийни процеси да се изобретят - па тогава ще се премине към други горива. Не и Не, те искат да обърнат законите на физиката, да дотират, да напечатат пари, да обърнат хода на природата. Не случайно тези въглища, петрола, газта са в земните недра - природата го е дала. Тъпуняци страшни.
1
 
1
 
7
Gocho до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Това" напред ",нещо студено и тъмно бе ,че и скъпо
1
 
1
 
6
преди 3 месеца
За тазгодишната ситуация с въглищата има една фраза на английски:dead cat bounce.Този термин се използва в инвестиционният свят за да обозначи временно покачване на някакъв актив ,който иначе се намира в дългосрочна тенденция на западане.Изразът идва от идеята,че при определени условия, например ако падне доста отвисоко,дори умрялата котка може да подскочи...
3
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Айде пак отборът на 3мата глу.аци цъфнал да дрънка. Таварищи, свиквайте, светът ще върви напред, а не назад. Временни проблеми винаги е имало, но те не спират прогреса. Вас ви стяга обувката, щото сте кремълски слугинаж и виждате накъде отиват нещата, ама така е, свиквайте.
2
 
6
 
4
преди 3 месеца
Европа все пак се налага да използва скъпите, мръсни въглища == заради некадърните брюкселски водачи. Корупмирали са ги китайците!

Още от Суровини
Секторът за добив на литий се нуждае от 42 млрд. долара, за да заобиколи Китай