IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите открити находища на петрол и газ през 2019 г.

Русия е лидер при новите находища, но липсата на данъчни облекчения и сериозният проблем с климатичните промени ѝ пречат да реализира техния потенциал

15:40 | 28.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът все още се радва на огромни петролни открития. Конвенционалните петролни и газови открития изчезнаха след бума на шистовата индустрия и последвалия крах при петролните цени. Всъщност те паднаха до най-ниското си ниво от 70 години насам. Но все още съществуват няколко невероятни открития, пише Джулиан Гийгър за Oilprice.

От началото на тази година бяха регистрирани нови залежи на стойност близо 8 милиарда барела петролен еквивалент в сравнение с 10-те милиарда барела петролен еквивалент, открити през миналата година.

Но най-поразителното е, че новите открития не могат дори да покрият загубата на конвенционални ресурси. Според Rystad Energy настоящият коефициент на заместване на изразходваните конвенционални ресурси е едва 16%. С други думи, само един барел на всеки шест консумирани се заменя с нови ресурси. 

Така че скоростта на откриване на нови ресурси не само се забавя, но и самите находища вече се намират в много по-труднодостъпни локации, обикновено в офшорните пространства, което означава, че разработването им ще отнеме много години преди да бъдат въведени в експлоатация техните ресурси.

Въпреки че Русия технически регистрира най-много петролни находища по отношение на количеството петролен еквивалент, годината все още не е приключила, а басейнът на Гвиана-Суринам продължава да предоставя нови възможности за сондаж.

Американският петролен гигант ExxonMobil може да се похвали с 14 открития там, докато Tullow вече разработва две находища на фона на изследователските действия на Apache в региона.

Докато Apache не постигне своя удар в рамките на годината, Русия ще продължава да държи първото място в класацията, следвана от Гвиана и Кипър.

1. Русия - 1,5 млрд. барела петролен еквивалент в руските арктически води

През тази година Русия е открила близо 1,5 млрд. барела петролен еквивалент благодарение на находищата „Динков“ и „Нярмейское“ на полуостров Ямал в Карско море. По отношение на природния газ, там са регистрирани внушителните 17 трлн. куб. фута (приблизително 5 трлн. куб. м) – добра новина за Газпром.

Що се отнася до арктическия петрол, руският държавен гигант Роснефт изпитва затруднения.

За да реализира проектите в Арктика, Роснефт ще се нуждае от 40 млрд. долара. Според The Moscow Times Роснефт е сключила сделка с индийски инвеститори за придобиване на 15-20-процентов дял, но това може да бъде осъществено, само ако Роснефт получи данъчно облекчение от държавата на стойност 40 млрд. долара през следващите 30 години.

Проблемът за инвеститорите е, че изменението на климата кара петролната и газовата инфраструктура да потъва в земята, което прави проекта още по-скъп за реализация и поддръжка.

Така че Русия може би е водеща страна при откриването на находища, но друг е въпросът за перспективата за тяхната реализация.

2. Гвиана – над 6 млрд. барела.

ExxonMobil е лостът, който успя да постави Гвиана на глобалната петролна и газова карта. Американската компания може да се похвали само за тази година с 14 открития досега. В същото време Tullow Oil също обяви две нови находища.

Потенциалът на Гвиана е огромен, като някои анализатори оценяват бъдещото производство на страната на 750 000 барела на ден в рамките на следващите пет години.

3. Кипър - до 8 трлн. куб. фута полемичен природен газ.

През февруари Exxon направи най-голямото си откритие на природен газ за последните две години край бреговете на Кипър.

Компанията откри залежи с добивен потенциал между 5-8 трлн. куб. фута, които Европейският съюз (ЕС) възприема като път към нов средиземноморски газов хъб, който ще намали руското енергийно господство в региона.

Ясно беше за всички заинтересовани страни, че това откритие ще бъде проблематично за Турция. И президентът Реджеп Ердоган отговори на тези очаквания, като провокативно изпрати турски сондажни кораби в акваторията на Кипър, за да започне самостоятелно проучвания.

Готова ли е Турция за пълномащабна битка за ресурсите в тази зона? Вероятно не, но трябва да имат едно наум, тъй като италианският петролен гигант Eni заяви наскоро, че ако Турция изпрати военни кораби в района, компанията ще спре своята сондажна дейност там.

2019 и отвъд

Фокусът по отношение на новите находища през четвъртото тримесечие на годината, както и за цялата 2020 г. вероятно трябва да бъде насочен към Суринам и Мексиканския залив.

Предполага се, че много от вероятните находища във водите на Гвиана може би не се ограничават само там, а продължават и към Суринам, макар досега никой да не е представил твърда оценка по случая.

В Мексиканския залив британско-холандската Shell, заедно с Chevron, Equinor и Repsol - направи едно от най-големите петролни открития през април, в коридора Пердидо в Мексиканския залив на САЩ.

Shell постигна занчителен успех в дълбоките сондажи в Мексиканския залив и е напът да започне да добива над 900 000 барела петролен еквивалент на ден до следващата година.

Производството на суров петрол в Мексиканския залив достига средно 1,8 млрд. барела на ден през 2018 г., като се очаква то да достигне 1,9 млрд. барела през тази година, и 2 млрд. барела през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Трябва да се дружи с главният мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Русия е лидер при новите находища, но липсата на данъчни облекчения и сериозният проблем с климатичните промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още