IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите руски петролни компании изживяват най-добрия си период в историята

Индексът на компаниите за септември достигна най-високото си ниво в рубли

18:53 | 21.09.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руските петролни и газови компании изживяват най-добрия си период, като едновременно отчитат рекордно производство и най-високи цени в историята в местна валута, съобщава Bloomberg.

Индекс, покриващ индустрията, този месец достигна най-високото си ниво в историята в рубли и отбеляза невиждано равнище от юни 2014 г. в долари. Производителите на руски суров петрол трупат пари в брой, тъй като ралито на деноминираните в долари цени на петрола е допълнително подкрепено от отслабващата рубла. Това помага на индустрията да постигне рекордни приходи и да свие дълговете си.

Но хоризонтът не е безоблачен. Има риск САЩ да затегнат санкциите срещу Русия във връзка с химическата атака във Великобритания тази година и продължаващите обвинения за намеса в изборите в САЩ. Руски Руски

„Всички инвеститори се питат – ок, руските компании изглеждат привлекателни в момента, но какво ще стане в идните шест или 12 месеца?“, казва Александър Димитров, ръководител на Emerging Europe EQ Funds в Erste Sparinvest Kap Mbh. „Всички очакват ноември, когато имаме междинни избори в Конгреса на САЩ, и новите санкции срещу Русия“, допълва той.

Споразумение между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите ѝ през юни за смекчаване на ограниченията върху добива позволиха на руските петролни компании да се върнат към растеж на производството. Те го правят толкова активно, че индустрията е постигнала нов следсъветски рекорд този месец.

Руските производители са привлекателна дългосрочна инвестиция, защото имат едни от най-ниските разходи за добив в глобален план, съсредоточени са върху дългосрочни местни проекти и предлагат все по-висока дивидентна доходност, казва Екатерина Илиученко от Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт. Но книжата им остават подценени в сравнение със западните петролни компании заради риска от санкции. Руски Руски

В края на ноември Белият дом трябва да реши дали да наложи нови ограничения от подготвен от конгресмените списък, който включва забрана за износ на почти всички стоки и технологии към страната. Въпреки че подробностите около плана са неясни, инвеститорите се опасяват, че нови наказателни мерки може да навредят сериозно на енергийния сектор в Русия в сравнение с предишните санкции.

„Има толкова много различни сценарии, които може да се случат“, казва Марк Шларбаум, управляващ партньор в компанията  Krane Fund Advisers LLC. „Дори книжата да са евтини, нещата са наистина непредвидими, хората не могат да си представят какво ще се случи, защото това е голяма неизвестна“, допълва той.

До този момент глобалният петролен пазар подкрепя големите руски играчи на фона на засилването на притесненията от дефицит на доставките и бичи прогнозите за цената на суровия петрол. Инвеститорите в руски ценни книжа обаче остават предпазливи.

„Докато не разберем какво точно ще се случи от гледна точка на новите санкции, рискът от спад се запазва“, казва Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 37 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Индексът на компаниите за септември бил достигнал най-високото си ниво в РУБЛИ.А ако индексът им пък беше във Венецуелски боливари или Севернокорейският вонове напрао щеше да е рекордьор в цялата история на галактиката.Умните руски компании се преорентирали към работа с евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 2
markov
преди 5 години
Помня тук едни *** кат обясняваха как е го на Газпром е фалирал заради санкциите и спада на цените .да,да ама НЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
А защо не го направиш сега? Защото предполагаш, че компанията е близо до върха. И може да не е веднага, но в перспектива предстоят спадове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Няма лошо. Следващия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още