Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Най-голямата петролна рафинерия в Азия стана жертва на санкциите срещу Иран

Рафинериите в Азия могат да намалят вноса на суров петрол на фона на високите разходи за доставка, като повлияят негативно на общото търсене

Най-голямата петролна рафинерия в Азия стана жертва на санкциите срещу Иран

Снимка: Ройтерс

Най-голямата петролна рафинерия в Азия и в Китай, Sinopec, обмисля намаляване на темпа на преработка на суров петрол от ноември, тъй като покачващите се разценки на навлото биват изядени от са изядени в маржовете на рафиниране, съобщава Oilprice.

През последните няколко седмици световната корабоплавателна промишленост регистрира ръст на разценките за навло, тъй като търговците и спедиторите избягват да резервират петролни танкери, собственост на китайски компании, които станаха плячка на американските санкции срещу Иран. 

Още по темата

В края на септември САЩ наложи санкции на няколко собственици на китайски танкери за превоз на ирански петрол, включително и звена на  Cosco, която притежава повече от 40 петролни танкера, включително 26 супертанкери, или така наречените много големи превозвачи на суров петрол (VLCC).

Цената на наемане на супертанкери за пренасяне на суров петрол от Близкия Изток до Азия нарасна с двуцифрени стойности за една нощ в деня след обявяването на санкциите.

Маржовете на рафиниране все още не могат да наваксат скока на разходите за превоз и понастоящем рафинериите са тези, които трябва да поемат по-високите разходи за доставка.

Това драматично увеличение на разходите за доставки на петрол доведе до решението на Sinopec, която обмисля да намали експлоатацията на рафинериите през ноември с един милион тона, което би било равно на 5 процента от рафинираната продукция на Sinopec.

Някои рафинерии в Китай и Индия са намалили закупуването на петрол заради скока на таксите при танкерите, посочват от Bloomberg.

Sinopec също обмисля да намали вноса на петрол за декември, споделят четирима източници, запознати с проблема, пред Ройтерс във вторник.

Рафинериите в Азия могат да намалят вноса на суров петрол на фона на високите разходи за доставка, като повлияят негативно на общото търсене на петролни продукти в региона.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?