IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли светът е обхванат от перфектната енергийна буря?

Световната икономика се възстановява от пандемията, но недостигът на енергия не е глобален проблем

20:38 | 01.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните дни сме свидетели на растящи цени на електроенергията в Европа, липсата на горива във Великобритания и ограничения за използването на енергия в Китай. И всичко това на фона на поскъпването на петрола, природния газ и въглищата на световните пазари. Какво означават всички тези факти?

Колкото и да е трудно да се повярва, тези събития нямат връзка и светът не е засегнат от недостиг на енергия, коментира Ройтерс.

Обединяващото във всички случаи е възстановяването на търсенето от ниските нива, където го изпрати пандемията от коронавирусът. То повиши цената на изкопаемите горива, защото все още ограниченията в добива на ОПЕК продължават, а има други пречки по отношение на доставките на доставките. Въпреки това проблемите в различните региони се дължат на различни фактори, а не толкова на недостиг на суровини в световен мащаб.

Ето и някои пояснения за кризите в отделните региони, анализирани от агенцията.

Европа - високите енергийни сметки

Цената на електроенергията в Испания се утрои и подобни са процесите в целия ЕС през последните седмици. Високите сметки за електроенергия увеличават страховете за тежка зима, когато е реално пиковото енергийно потребление на европейските домакинства през годината.

Причините за растящите цени в Европа са няколко - липсата на резерви от газ и на доставки на суровината, както и недостатъчното производство на зелените мощности. В същото време част от генериращите мощности, включително и ядрените, са в планови ремонти.

Очакванията са търсенето да се увеличи още през следващите месеци, но и пък енергийните мощности ще заработят отново след ремонтите, а и пускането в експлоатация на "Северен поток 2" вероятно ще успокоят пазара.

Празните британски бензиностанции

Панически покупки на гориво във Великобритания затвори много бензиностанции в големите градове на страната. Анализатори коментират, че това е най-големият срив на доставките на горива в страната от десетилетия. Причината не е липсата на горива, а липсата на камиони, които да ги докарат от рафинериите до бензиностанциите.

Това е един от ефектите на Brexit, както и на отложените заради пандемията курсове по кормуване и издаване на сертификати за шофиране на камиони.

В отговор на кризата от правителството на Великобритания решиха да издадат временни 5000 работни визи за чуждестранни шофьори, а и армията е на разположение, за да помогне и да подкрепи доставките на горива преди Коледните празници.

Недостиг на въглища в Китай

Пекин определи квоти за енергоемката си икономика заради все по-осезаемата липса на въглища. Причината са засилени проверки за сигурността в мините в страната, които поддържат добива под нивата от миналата година. Така цената на въглищата в страната се повишава с 80% на годишна база.

Цената на въглищата в Китай е под контрол на правителството, затова и въглищните централи не издържат икономически на поскъпването на въглищата и спират производството. Така, според изчисленията на анализаторите, 44% от китайската бизнес активност е засегната от недостига на енергия.

Китайският енергиен съвет нареди на въглищните централи да разширят каналите за "доставка на всяка цена", за да гарантират потреблението през зимните месеци. Но търговците коментират, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Русия например се съсредоточава върху нуждите от енергия в Европа, а дъждове прекъсват доставките от Индонезия. Има и ограничения пред вноса на въглища от Монголия, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мдааа..Резултатът е налице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
на вниманието на консервативните форумни енергетици , една интересна новина ... възобновяеми vs. ядрени - 256:0 ... или га го преведа на обикновен език от футболен жаргон ... през 2020 са инсталирани и влезли в оперативен режим 256ГВт възобновяеми източници , докато ядрените са нараснали с 400МВт (нови минус закрити) ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още