IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на петролните пазари предизвика волатилна търговия*

От началото на октомври петролът е загубил около една четвърт от стойността си

10:11 | 15.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската сесия цените на петрола първоначално се понижиха, но след това се придвижиха плахо нагоре. Напрежението на петролните пазари е породено от очакванията за забавяне на потреблението на фона на мрачните икономически перспективи, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поевтиняват с 0,07% до 56,21 долара за барел. Сортът Брент обаче поскъпва с 0,15% до 66,22 долара за барел.

От началото на октомври петролът е загубил около една четвърт от стойността си, тъй като предлагането се повишава, а очакванията са търсенето да се забави успоредно със забавянето на глобалната икономика.

„Азиатските рафинерии и потребителите, с които разговаряме, споделят за притесненията си за забавяне на търсенето“, заяви Майк Корли, президент на  Mercatus Energy Advisors.

Щатската банка Morgan Stanley коментира, че икономическите условия в Китай се влошават съществено през третото тримесечие на 2018 г. В подкрепа на това и анализаторите от Capital Economics смятат, че икономическата перспектива в краткосрочен период в Китай остава песимистична.

Китай е най-големият в света вносител на петрол и вторият по големина потребител на суров петрол.

Междувременно от данни, публикувани тази седмица, стана ясно, че се наблюдава свиване на растежа на икономиката в Германия и Япония.

В същото време доставките нарастват, особено поради 22-процентното увеличение на производството на суров петрол в САЩ през тази година до рекордните 11,6 млн. барела на ден. В резултат на това растат и запасите. Американският петролен институт заяви в сряда, че резервите в страната са се увеличили с 8,8 млн. барела до 440,7 млн. в седмицата, приключила на 9 ноември. За сравнение, анализаторите очакваха увеличение с 3,2 млн. барела.

Заради страха от завръщане на свръхпредлагането от 2014 г., което доведе до срив на цените, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обмисля съкращаване на доставките. Но за да се случи това Саудитска Арабия се нуждае от подкрепата на Русия, чието сътрудничество беше ключовo за повишаването на цените на петрола през миналата година и първата половина на 2018 г.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,26% до 1213,20 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват в зелената зона, а цената на медта се повишава с малко над 1%.

Доларовият индекс, проследяващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 96,88 пункта. Доларът поевтинява с 0,09% спрямо йената до 113,53 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,77% до 0,7288 долара.

* Информацията е актуална към 9:29 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Дедо ти Тъмп удряйки по Венесуела и най-вече Иран наливат вода в мелницата на Русия, която се явява прокси на иранската търговия! Имат топки, не ги е страх.Там е Импе далаверата...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още