IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият брой заразени с коронавирус понижава цените на петрола*

Нестихващата пандемия помрачава възстановяването в развиващите се страни като Индия и Бразилия

10:12 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола започват седмицата с понижения, тъй като нарастващите случаи на заразени с коронавирус в Индия, както и в други части по света, породиха опасения, че строгите мерки за справяне с пандемията ще навредят на икономическата активност и търсенето на суровини, съобщава Ройтерс.

Петролът от сорт Брент поевтинява с 0,30% до 66,57 долара за барел, след като повиши цената си с 6% миналата седмица.

Американският петрол понижава цената си с 0,22% до 63,05 долара за барел след ръст от 6,4% през миналата седмица.*

"Напредъкът при ваксинациите на развитите пазари може да се види в нивата на пътния трафик, но нарастващият брой новозаразени помрачава възстановяването в развиващите се страни като Индия и Бразилия“, коментират от ANZ Research.

Индия отчете рекорден ръст на коронавирусните случаи - 273 810 заразени в понеделник, увеличавайки общите случаи до малко над 15 милиона души, което прави страната втората най-тежко засегната след САЩ, която отчете повече от 31 милиона заразени. Смъртността в Индия от COVID-19 нарасна с рекордните 1619 души до близо 180 хил. души.

Хонконг ще спре полетите от Индия, Пакистан и Филипините от 20 април поради новините за новите заразени, обявиха властите в неделя.

В същото време японските компании са оптимисти, че третата по големина икономика в света ще преживее четвърта вълна от коронавирус, като много от тях се подготвят за нов удар върху бизнеса, показа месечното проучване на Ройтерс.

Япония е регистрирала много по-малко случаи на COVID-19, отколкото много други големи икономики, но опасенията за нова вълна нарастват бързо, показва анкетата.

В САЩ енергийните компании за първи път от февруари увеличиха броя на платформите за петрол и природен газ за пета поредна седмица, тъй като по-високите цени на петрола тази година насърчиха повишаването на добива.

* Информацията е актуална към 09:31 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още