Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Нарастващите добиви в САЩ променят настроенията на петролния пазар

Сред анализаторите се усеща предпазливост в прогнозите за повишение на цената на черното злато в бъдеще

Нарастващите добиви в САЩ променят настроенията на петролния пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, като перспективата за по-нататъшно покачване на американската продукция подкопава продължаващите съкращения в производството, инициирани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,46% до 62,87 долара за барел към 9:00 часа българско време. Тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,37% до 56,55 долара за барел.

Спадът в цената се случва, след като през миналата седмица и двете суровини достигнаха рекордни стойности, наблюдавани за последно през 2015 г. Въпреки това обаче анализатори коментират, че оттогава пазарът е загубил импулса си. В същото време се усеща предпазливост в прогнозите за повишение на цената на петрола в бъдеще.

Промяната в настроенията настъпва на фона на нарастващите добиви на петрол в САЩ, които от средата на 2016 г. се увеличават с повече от 14% до рекордните 9,62 млн. барела на ден.

Още по темата

Правителството на САЩ съобщи в понеделник, че производството на шистов петрол в САЩ през декември ще се покачи за 12-и пореден месец, като се увеличи с 80 хил. барела.

Fitch Ratings заяви в прогнозата си за петрола за 2018 г., че през следващата година средните цени на петрола ще останат непроменени на годишна база.

Средната цена на сорта Брент порез 2017 г. е 54,5 долара за барел.

Въпреки предпазливите настроения анализаторите не очакват цените на петрола да паднат много до голяма степен поради продължаващите ограничения на предлагането от страна на ОПЕК и Русия, които допринасят за намаляване на свръхпредлагането.

ОПЕК междувременно повиши прогнозата си за търсенето на петрол. Според организацията светът ще се нуждае от 33,42 млн. барела на ден през следващата година, което представлява ръст от 360 хил. барела спрямо предишната прогноза.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Суровини
Бъдещето на транспорта е зелено, но това не застрашава петролните концерни