Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Не се задава край на ценовия подем при суровините

Корекциите при дървесината и медта не са обрат на тенденциите на пазарите на суровини

Не се задава край на ценовия подем при суровините

Новоформирани медни катодни листове в склад на KGHM Polska Miedz SA в Полша. Снимка: Bartek Sadowski / Bloomberg

За строителите в Европа това е слаба утеха: цената на дървесината на Чикагската суровинна борса се сви с 45% през последните шест седмици. Пазарът на мед също е забележимо охладен. Ако преди няколко седмици границата от 11 хил. долара на тон бе близо, цената в момента е закована на 9200 долара. Но докато корекцията пристигне до Европа, тя може и да отслабне.

Много неща говорят за това, че цените на суровините ще останат на високо ниво. Да се обявява край на възходящата тенденция на пазарите на суровини, ще бъде преждевременно, тъй като във фундаменталната обосновка за текущия суровинен цикъл, в който много експерти виждат началото на суперцикъл, не се е променило нищичко. Предлагането на много пазари е оскъдно и не може да се справи с увеличеното търсене в обозримо бъдеще, пише в свой коментар германският Handelsblatt.

Още по темата

Това се отразява и при разглеждането на двигателите за Bloomberg Commodity Index, най-важният барометър за световните стокови пазари. Суровият нефт и горивата имат най-голямо влияние върху ценовия индекс. И тук не се вижда обрат.

Пандемията вкара в криза петролната индустрия, от която тя не е напълно възстановена. Петролните компании в САЩ и Европа обмислят разработването на нови проекти - също защото те трябва да демонстрират пред своите акционери и обществото повече ангажираност към опазването на климата.

Държавите производители на петрол, организирани в ОПЕК, не трябва да се придържат към това: но и алиансът около Саудитска Арабия и Русия запазва изкуствено предложенията си на ниски нива. В същото време търсенето на петрол се очаква да достигне своето ниво отпреди кризата през следващата година.

За промишлените метали, също важен фактор за широкия индекс на цените на суровините, се очертава не по-малък дефицит. Медта, както и алуминият или никелът, трябва да се възползват изключително от електрификацията на мобилността.

В същото време едва ли някой от големите производители на мед планира нови мини. И дори ако корпорациите сега представят големи планове: развитието на нов проект отнема средно осем години - от планирането до производството. Поради това очевидното надвишаване на търсенето през следващите години изглежда неизбежно.

Единственият риск за стоковите пазари в тази среда изглежда е Федералният резерв на САЩ. Неговото съобщение за издърпване напред във времето на лихвените повишения уплаши много инвеститори. Но да засегне конюнктурния цикъл – това няма да се осмели да направи дори Фед. Ето защо стоковите пазари остават силно подкрепени.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Делта вариантът на коронавируса може да охлади петролните пазари