IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на пазара на алуминий може да продължи три години

През 2014 г. Индонезия прекрати износа на боксит, от който се добива металът, за да се насочи към експорт с повече добавена стойност

16:42 | 17.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на пазара на алуминий може да продължи три години

Навършиха се 10 месеца, откакто Индонезия прекрати износа на рудата боксит, от която се извлича така ценният алуминий. Забраната е опит на островната страна да трансформира проблемната си рудодобивна индустрия.

Глобалните пазари все още се опитват да заменят изгубения доставчик, което доведе до скок в цената с 15%. Алуминият поскъпва най-много от 2009 г. насам, повишавайки разходите за вносители и особено за най-големия купувач в света - Китай. Глобалният излишък от миналата година се превърна в недостиг през 2014 г., за който Citigroup твърди, че ще продължи 3 години, предава Bloomberg.

Индонезия, третият най-голям доставчик в света, забрани износа на необработена руда, включително на никел и мед. Правителството смята, че жертването на работни места в краткосрочен план ще доведе до инвестиции в износ с повече добавена стойност.

В момента са започнали шест проекта за превръщане на боксита в алуминиев оксид, който се използва за производството на алуминий. Те включват рискована инвестиция на китайската Homgqiao Group в блатата до брега на остров Борнео. Някои от начинанията няма да започнат производство до 2017 г., което ще принуди купувачите на алуминий да използват повече от запасите си.

„Със сигурност очаквам поскъпване на боксита през 2015 г.“, заяви анализаторът на Citigroup в Хонг Конг Иван Шпаковски. „Основният фактор при пазара на боксит и алуминий е индонезийската забрана за износ. Ще мине време, докато се намери какъвто и да е заместител“, смята той.

Бокситът, доставян до първата по внос китайска провинция Шандонг, може да достигне цена от 80 долара за тон до края на 2015 г. при сегашна цена от 60 долара, съобщава доклад на Goldman Sachs от 5 ноември. Citigroup изчислява, че цените са били около 52 долара преди забраната, която е довела до затваряне на мини и съкращения на 40 000 миньори. От Goldman Sachs смятат, че алуминият може да поскъпне с 12% следващата година, а Morgan Stanley го включи в списъка с най-търсените метали.

Глобалното производство на боксит ще изостане от търсенето с около 6,3 милиона тона тази година, сравнено с излишъка от 49,3 милиона тона през 2013 г., по данни на Citigroup. Китай може да се изправи пред недостиг от 15 милиона тона.

Индонезия е архипелаг, съставен от над 17 000 острова. Повечето от запасите на боксит са разположени на остров Борнео. Преди забраната за износ страната произвеждаше между 10 и 15% от световното предлагане и доставяше половината от използвания материал в Китай, най-големият производител на алуминий в света.

Алуминият е най-разпространеният метал в земната кора след силиция, според геоложките проучвания на САЩ. За извличането на един тон алуминий са нужни 4-7 тона боксит. 

В същото време други страни започват да увеличават добивите и някои анализатори смятат, че въздействието на индонезийската забрана може да бъде ограничено през следващите години. Износът на боксит от Австралия, която стана най-големият доставчик за Китай през март, ще се увеличи с 11% до 16,8 милиона тона за периода 2014-2015 г. спрямо година по-рано.

Забавянето на световното икономическо развитие, включително и в Китай, също може да намали търсенето на алуминий. Световните запаси достигнаха тригодишен връх от 2 519 милиона тона през октомври, показват данните на International Aluminum Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още