Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Неуспешна стратегия за хеджиране отново опари петролните компании в САЩ

Ниските цени на петролните пазари могат да причинят същата болка, която американските шистови компании изпитаха през 2014 г.

Неуспешна стратегия за хеджиране отново опари петролните компании в САЩ

Снимка: Bloomberg

Вследствие на катастрофата на петролните пазари през 2014 г. американската шистова индустрия научи болезнен урок: Не всички стратегии за хеджиране се изплащат. Безброй производители бяха изложени на големи загуби, след като суровият петрол поевтиня до нива, които направиха застраховката им по-малко стойностна, пише Bloomberg.

Сега, когато шистовата индустрия се опитва да събере парчетата след войната за пазарен дял между Саудитска Арабия и Русия, някои от същите тези производители преживяват същите проблеми, които ги застигнаха през 2014 г. 

Още по темата

Noble Energy Inc., Callon Petroleum Co. и Parsley Energy Inc. са сред сондажните друждства, които са силно изложени на последния пазарен край именно заради своята стратегия за хеджиране.

Тук става въпрос за сложни финансови договори. Опциите са сравнително евтин начин за предпазване от колебанията на петролните пазари, стига цените да не паднат твърде много. В сравнение със суаповете, които гарантират определена цена, въпросните договори по същество нямат стойност – което е ключово за такава капиталоемка индустрия, където разходите за сондажна дейност са максимално свити, за да могат компаниите да оцелеят и да са на печалба.

Въпреки че въпросните споразумения изгубиха своята популярност след катастрофата през 2014 г., много шистови производители започнаха да се обръщат към тях отново през изминалата година или така, успокоени от добрите пазарни условия и цени, движещи се в диапазона 50-60 долара за барел.

Хеджирането, на теория, предпазва производителите от спадове на пазара, като им позволява да фиксират определена цена за своята продукция. Един от начините, по които една компания може да хеджира продукцията, е чрез продажба на пут и кол опции. За да намали разходите още повече, производителят може да продаде определен вид пут опция, при цена, която е много по-ниска от тази, на която петролът се търгува в момента.

Тази практика е особено популярна в първите години на шистовия бум, когато лекият суров петрол West Texas Intermediate достигаше стойности от около 90 долара за барел или дори през миналия месец, когато цените варираха в предвидими граници.

Но след като миналата седмица Саудитска Арабия обяви, че ще наводни пазара с евтина суровина, най-малко 350 000 барела на ден по договори с WTI бяха изложени на ценовия срив, показват данни на BloombergNEF.

Въпреки че повечето хеджиране при петрола е в сравнително безопасна форма на замени, "някои производители са в лошо положение в момента поради споменатите вече договори.

Pioneer Natural Resources Co. след катастрофата през 2014 г. преобразува 85% от петролните си деривати от опции в суапове с фиксирана цена, като през последната година компанията отново започва да се обръща към опциите. До края на 2019 г. дружеството е хеджирало почти 50 милиона барела петрол, използвайки стратегията, спрямо едва 5,5 милиона година по-рано.

През последните две години Denbury Resources Inc. също облекчи своите суап позиции в полза на опциите, като повтори хода, който направи от 2013 до 2015 г.

Parsley е хеджирала над 27 милиона барела петрол, използвайки опциите в края на 2019 г., четири пъти повече от предходната година. Компанията също така намали използването на пут спредове и суапове с фиксирана цена.

От Parsley обявиха, че преструктурират хеджирането си и управляват капиталовите си разходи в светлината на ценовия спад. В петък компанията заяви, че е добавила около 30 милиона повече суапове в хеджиране за 2021 г.

Occidental Petroleum Corp. също планира да намали капиталовите разходи, след като цените паднаха под някои от хеджиращите нива и заплашиха дивидента.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът се обезценява леко заради опасенията от пренасищане на пазара