IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някогашният петролен крал днес залага на зелено

Възобновяемите източници ще растат по-бързо и ще са ключови за сектора, смята Алекс Биърд

22:54 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Алекс Биърд, някогашният крал на петрола, загуби своя апетит към изкопаемите горива, пише в анализ Ройтерс. Един от най-известните и влиятелни търговци на петрол и бивш изпълнителен директор на Glencore днес създава портфолио от инвестиции в зелени проекти във Великобритания.

В най-добрите си времена в Glencore екипът на Биърд търгуваше със 7% от петрола на световните пазари. Но сега фокусът му се насочва към изграждане на инфраструктура за възобновяеми енергийни източници. Залозите му са, че вятърната енергия ще промени световната енергийна индустрия.

"Имам възможност за ново начало на кариерата си на енергийните пазари. Тя няма да е насочена към петрол и природен газ, а към прехода от въглерод, който ще е по-релевантен през следващите 25 години", споделя Биърд пред Ройтерс. Той притежава дял от 2% от капитала на Glencore, който се оценява на 1,2 млрд. долара 

Според него петролът и природният газ ще играят решаваща роля на енергийния пазар в световен мащаб, но възобновяемите технологии растат бързо и стотици милиарди долари ще се похарчат за енергийната трансформация през следващите години.

Тези коментари идват в момент, когато енергетиката в Европа е изправена пред едно от най-сериозното си изпитания от десетилетия. Цените са рекордни заради свитите доставки на газ, а вятърните турбини и ядрените блокове не могат да покрият липсите.

Според Биърд технологиите за съхранение на енергия могат да дадат решението при подобни ситуации и ще са в основата на енергийната трансформация. "Светът се научи да изгражда възобновяеми мощности, а сега ни е нужно да изградим възможности за съхранение, за да ускорим прехода към нулеви емисии", каза бившият петролен търговец.

С отказа от въглища разпределителните мрежи стават все по-важни и държавите по света правят опити да подобрят тяхата устойчивост, за да може да бъдат избягвани сривове в доставките и да се елиминира негативния ефект от волатилността на пазарите. Технологиите за съхраняване на енергия са от ключово значение за системи, в които делът на вятърната и соларната енергия е голям.

Алекс Биърд коментира, че неговият фонд ще инвестира в изграждането на 500 мегавата капацитет за съхранение на енергия във Великобритания, като ще използва основно литиево-йонни батерии. Изчисленията на британскитевласти сочат, че страната ще има нужда от 40 гигавата капацитет за съхранение на енергия до 2050 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още