IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова вълна облаци на търговския фронт потиска цените на петрола*

Нарастват опасенията за забавяне на растежа в търсенето на „черното злато“

10:02 | 17.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават по време на азиатската сесия заради опасенията, че САЩ са готови да наложат нови мита върху китайските стоки, като този фактор надделява над очакванията за затягане на пазара заради наближаващите санкции срещу Иран, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през октомври поевтиняват с 0,09% до 68,93 долара за барел. Същия спад отчита и сортът Брент до цена от 78,02 долара за барел.

„Очакванията за недостиг на пазара се охладиха, след като данните от миналата седмица показаха увеличение на доставките, а инвеститорите занижиха очакванията си за търсенето на петрол“, коментира Уанг Хиао, директор Петролни анализи в Guotai Junan Future.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще обяви нови мита за около 200 млрд. долара върху китайски стоки още в понеделник, съобщи високопоставен служител от администрацията в събота пред Ройтерс.

Ескалиращото търговско напрежение предизвиква опасения за забавяне на растежа в търсенето на петрол, като дори предстоящите санкции срещу Иран не успяват да компенсират този страх.

Рафинериите в Индия, които са вторият най-голям купувач на суров петрол от Иран, ще намалят месечните си обеми, които внасят от страната, наполовина през септември и октомври.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява макар и с минималните 0,07% до 1200,20 долара за тройунция. Цените на ценния метал са се понижили с около 12,6% от април насам на фона на засилващото се глобално търговско напрежение и под натиска на нарастващите лихвени проценти в САЩ. Макар че златото обикновено се смята за сигурен актив, инвеститорите се насочват в момента към щатския долар, смятайки, че той ще претърпи по-малко загуби от търговската война.

Цената на какаото отчита спад от над 4% в понеделник до 2219 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,08% до 94,89 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,05% до 112 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,04% до 0,7156 долара.

* Информацията е актуална към 9:46 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още