IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови играчи на пазара на злато: Бразилия, Тайланд и Унгария купуват 200 тона

Покупките на благородния метал се случват в момент, в който много валути на развиващите се пазари са под натиск

17:28 | 03.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централните банки на Тайланд, Унгария и Бразилия увеличават сериозно своите запаси от злато и по този начин подкрепят глобалното търсене на благородния метал през първата половина на годината. Централната банка на Тайланд е купила около 90 тона злато само през април и май, показват данни, публикувани от Световния съвет по златото (WGC).

Става дума за най-големите покупки на злато за страната според ежемесечната статистика на Световния съвет по златото, която датира от 2002 г. Само за два месеца тайландската централна банка е увеличила запасите си от злато с 80 процента. Тайланд беше за последно активен на пазара на благородните метали в края на 2011 г., пише германският Handelsblatt.

Бразилия също е купила злато в сериозен мащаб: през май централната банка купи почти 12 тона,а  през юни - още 42 тона. Това е и най-голямата покупка от Бразилия в статистиката на индустриалната асоциация. Кришан Гопаул, анализатор от Световния съвет по златото, казва: „Това са забележителни покупки на злато от две централни банки, които досега бяха по-малко активни от други през последните години“.

Освен Бразилия и Тайланд Унгария също се запаси мащабно със злато през първата половина на годината. Унгарската централна банка е поръчала 63 тона през март 2021 г. - също рекордна покупка. Заедно трите държави са отговорни за увеличаването на търсенето на злато от централните банки с над 200 процента през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Покупките на злато се случват в момент, в който много валути на развиващите се пазари са под натиск. Тайландският бат и бразилският реал са сред валутите с най-силни понижения спрямо щатския долар през последните месеци.

Развиващите се пазари подсилват валутните си резерви

И двете страни пострадаха тежко от коронавирусната криза. По-голямата част от туризма във ваканционния рай Тайланд се срина. Вирусът се разпространи бързо в Бразилия, защото президентът Жаир Болсонаро реши да не предприеме ефективни мерки в началото на пандемията.

От гледна точка на анализатора на WGC Гопаул купувайки злато, държавите искат да направят валутните си резерви по-малко отворени към кризи. Пандемията за пореден път показа, че златото остава относително стабилно. „Това спомага за диверсификацията на валутния резерв“, каза Гопаул.

Поразително е колко антициклични са много централни банки по отношение на своите покупки на злато. Унгария например постави най-голямата поръчка за злато в статистиката на WGC през март 2021 г., когато междувременно цената на златото падна под 1700 долара за унция (около 31,1 грама). Няколко седмици по-късно цената на златото се върна на ниво от над 1900 долара за тройунция.

Повече злато се влива и в ETF-ите върху златото

Междувременно интересът на финансовите инвеститори към златото също се възвърна. Докато индексните фондове върху златото, използвани от много професионални инвеститори, регистрираха по-големи парични потоци през първото тримесечие, активите под управление на ETF-и върху златото нарастват отново от май. Гопаул вижда причината за промяната в настроенията във факта, че страхът от повишаване на лихвените проценти, който натежа върху цената на златото през пролетта, е заменен от нови опасения за инфлацията.

Дейвид Райли, главен инвестиционен стратег в Bluebay Asset Management, предупреждава, че надеждите златото да бъде хеджиращ елемент срещу инфлацията, могат да бъдат преувеличени. Има ограничени исторически доказателства, че златото осигурява ефективна защита срещу повишаване на потребителските цени. В настоящата среда на нарастващи темпове на инфлация и бързо растяща световна икономика Райли препоръчва вместо това да се инвестира в циклични суровини като петрола и меда: „Стоките, а не златото, предлагат по-ефективна защита срещу нарастващата инфлация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
цената обаче не помръдва :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Бойче,Най-черните магьосници са банкерите. Пряват от едни хартийки пари. И с тях купуват души и жива кръв! Какъв е проблема, ако някой иска да се спаси от зелените магьосници!? > *** стоки, *** т'ва, *** о'нва... Упс, *** то ЕС и НАТО не спасявали от инфлация, а?! Я плюйте още по Орбан - еретик гаден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още