Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Нови опасения за търсенето смъкват надолу цените на петрола*

Амеркианският президент Доналд Тръмп отново заговори за повишаване на митата върху търговията с Китай

Нови опасения за търсенето смъкват надолу цените на петрола*

Снимка: Getty

Цените на петрола започват седмицата с понижения заради нарасналото търговското напрежение между САЩ и Китай и породилите се от него притеснения за възстановяването на глобалната икономика, дори след като коронавирусът бъде овладян, информира Ройтерс. За прекъсването на тридневната серия от ръстове в цената допринесе и фактът, че оптимизмът по отношение на възстановяването на търсенето беше заменен от притеснения относно пренасищането на доставките, докато продължителното изтичане от борсово търгувани фондове също помрачава настроението.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,83%, или 0,48 долара, до ниво от 25,96 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 18,44 долара за барел, което е понижение от 1,34 долара, или 6,77%.

Още по темата

Пазарът до известна степен се стабилизира през миналата седмица, тъй като основните производители на петрол като Саудитска Арабия и Русия изразиха готовност да започнат съкращаване на добива си от 1-и май. В същото време най-големите американски производители Exxon Mobil Corp и Chevron Corp заявиха, че ще намалят продукцията с 400 000 барела на ден през това тримесечие.

Очакваше се намаляването на производството в съчетание с отслабването на ограниченията върху бизнеса в някои щати и градове по света да забави темпа на запълване на глобалните хранилища за суров петрол.

В САЩ е била прекратена дейността на 53 нефтени инсталации през седмицата до 1-и май, с което общият брой на работещи платформи е спаднал до 325, отчитайки най-ниското си ниво  от юни 2016 г., заявиха в петък от компанията за енергийни услуги Baker Hughes.

Въпреки това коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на митата срещу Китай като отмъщение за разпространението на коронавируса, подновиха опасенията, че търговското напрежение може да забави икономическо възстановяване.

„Възобновяването на търговската война ще се отрази в ущърб на цените на петрола в дългосрочен план“, казва Стивън Инес, главен световен пазарен стратег във компанията за финансови услуги AxiCorp.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,4% до ниво от 1707,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:49 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Икономическата несигурност сви цените на петрола*