IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ръст на болните с COVID-19 тласка цената на златото към 8-годишен връх

Сегашните стойности на благородния метал са едни от най-високите от 2012 г. насам, когато през септември стойността му бе над 1777 долара за тройунция

14:03 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото е напът да отбележи пореден връх, невиждан от 2012 г. насам, подкрепена от новия ръст в болните от коронавирус и продължаващото напрежение в Хонконг.

Спот цената на благородния метал поскъпва с 0,23% минути след 13:30 ч. българско време до 1748,07 долара за тройунция, след като по-рано днес стана ясно, че броят на новозаболелите в Германия расте, а вторият по население щат в Австралия затяга допълнително контрола за превенция. Междувременно властите в Китай потвърдиха, че предложеният закон за националната сигурност ще позволи на Пекин да пренебрегва хонконгската правна система, което допълнително може да увеличи напрежението със САЩ.

Сегашните стойности на благородния метал са едни от най-високите от 2012 г. насам, когато през септември стойността му бе над 1777 долара за тройунция.

На 18 май тази година спот цената достигна до 1765,43 долара за тройунция – най-високото й ниво от октомври 2012 г.

От началото на годината златото поскъпва с 15%, подкрепяно от безпрецедентните стимули на държавните власти за икономиката на фона на коронавирусната пандемия. Прогнозите също остават силно положителни. От Goldman Sachs Group Inc. очакват цената на златото да достигне рекордните 2000 долара за тройунция, а според JPMorgan Chase & Co. инвеститорите трябва да се придържат към метала, тъй като той остава най-добре позициониран спрямо нискодоходната обстановка.

„Пазарите са оптимистично настроени в последно време, преглеждайки лошите данни и новинарския поток, залагайки на силно възстановяване. Но единственото нещо, което пазарите няма да могат да игнорират, е повторно икономически забавяне и заплахата от нов кръг блокади“, посочва Шон Маклийн, стратег на Pepperstone Ltd.

Общо притежанията на подкрепени от злато борсово търгувани фондове достигнаха почти 30 тона в петък, показва първоначална информация на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още